Tot pare o mare de família, tota persona que passa dificultats per a arribar a final de mes, té clar que qualsevol imprevist pot fer trontollar la fràgil economia domèstica. Des que vam assumir la responsabilitat de govern a Vila-real, vam decidir que anàvem a gestionar l’Ajuntament, la casa de tots, com si fóra la nostra: mirant amb lupa cada despesa, no gastant mai un euro més de l’imprescindible, lluitant contra qualsevol tipus d’irregularitat i fins i tot reduint l’aportació amb una baixada històrica dels impostos.

Però quan una casa ha estat gestionada durant tants anys de manera irresponsable, deixant els empastres i les maleses al calaix i ja els resoldrà qui vinga després, quadrar els números es converteix en extraordinàriament difícil, especialment quan parlem de 16 anys de govern del PP a Vila-real. En la fràgil economia municipal, els imprevistos s’han convertit en una constant que pesa ja massa en el balanç de final de mes: sentències, empastres i maleses de la gestió del Partit Popular segueixen sagnant, setmana a setmana, les butxaques dels vila-realencs. Hem hagut de fer front en els últims anys a prop de 16 milions d’euros que no estaven en les nostres previsions, fruit d’una gestió de l’urbanisme que encara no deixa de donar-nos sustos, com els que ens poden donar encara el PAI de Fritta, on se’ns reclamen 14 milions d’euros, o les expropiacions de l’avinguda de França.

Totes aquestes despeses sobrevingudes tenen un impacte molt negatiu en la malmesa economia local i, tot i que no són culpa nostra, hem de ser capaços d’actuar amb la responsabilitat que altres no van tenir i donar resposta a la situació per a evitar mals majors en el futur. En aquests moments, aquestes maleses ens estan impedint pagar com ens agradaria als proveïdors i empreses locals. Un tema que ens dol especialment, ja que està en el nostre ADN i en el nostre model la responsabilitat de pagar i fer-ho quan toca.

Com en qualsevol economia domèstica, només hi ha dos camins: ingressar més i gastar menys. Per al primer, ja hem anunciat una lleugera pujada de la contribució que ens situarà en els índexs que vam trobar en assumir el govern municipal, abans de mantenir congelat i abaixar l’impost a tots els rebuts. Però ni és suficient ni seria just per als vila-realencs i vila-realenques que tot el pes de la malesa del PP recaiguera en les seues butxaques. També a l’Ajuntament ens anem a estrènyer el cinturó. Amb aquest objectiu, estem preparant un pla de xoc de reducció de despesa que ens permeta generar uns xicotets estalvis i garantir que la ciutat seguisca avançant. H

*Alcalde de Vila-real