Dimecres va fer 20 anys de l’assassinat a mans d’ETA de Miguel Ángel Blanco, un crim que va sacsejar, no només la societat basca, sinó tot l’estat. No hi va haver racó on els ciutadans no s’indignaren amb l’engany i el càstig al qual la banda terrorista va sotmetre la família del regidor i tots aquells que vam confiar que el diàleg funcionaria.

El dolor de totes i tots en conèixer el desenllaç va ser sincer i, per primera vegada, la societat espanyola va dir prou. No era comprensible que un jove, amb una vida senzilla a la localitat d’Ermua i que podria haver estat el fill, el germà o l’amic de qualsevol, fora objectiu d’ETA.

Es fets que el van envoltar l’assassinat de Blanco van marcar el principi de l’aïllament i la fi de la banda terrorista. Per això, em fa tanta pena que l’aniversari de la seua mort haja sigut instrumentalitzat pel Partit Popular d’una manera tan feridora a les víctimes. L’ofensiva ha estat coordinada per atacar totes aquelles institucions que no estan controlades pel PP i ha aspirat a fer un soroll que ha esdevingut llàstima amb el pas dels dies.

És indiscutible que totes les institucions públiques estan en contra de la violència com a camí per a obtenir cap fi. És indiscutible que els càrrecs públics condemnem i lamenten el crim del jove regidor. I també ho fem amb les altres 828 víctimes mortals d’ETA i les més de 6.000 persones que han patit i pateixen les conseqüències dels seus atemptats, segrestos i amenaces.

A Almassora, el PP es va precipitar, una vegada més i cegat per la voluntat d’atacar. En unes declaracions en les quals acusava l’equip de govern de no organitzar cap acte en memòria de Blanco ---quan l’acte es va celebrar a la porta del nostre ajuntament amb representants del seu partit-- van dir que Miguel Ángel Blanco «és un símbol de lluita contra el terrorisme, un exemple d’un país unit contra la barbàrie». Respectem tots eixe símbol i la memòria d’un jove al qual li van furtar el futur i els somnis. Respectem les víctimes i treballem per tancar les ferides i no per aprofitar-nos d’un episodi fosc, fosquíssim, de la nostra història.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora