El passat divendres, l’Ajuntament de Vinaròs, vam aprovar el pressupost municipal més alt de la història democràtica: 33 milions d’euros. Una xifra que queda explicada amb la gran aposta d’aquest pressupost: la construcció del Jaume I. Per fi, un cop iniciats els tràmits per a la seua licitació i amb el pressupost aprovat, podem dir que la realitat tangible està més prop.

Tot i això, el nou CEIP Jaume I (3,1 milions) no serà l’única inversió destacada. La compra i reforma del local per a la nova oficina OIAC situada a la plaça Rio Cuarto (378.000 euros), la nova passarel·la sobre el Riu Cervol (500.000 euros), l’eficiència energètica en edificis municipals o les obres de pluvials en avinguda Maria Auxiliadora, Barcelona i Extramurs Maria Auxiliadora (150.000 euros), són també inversions que aniran a càrrec d’aquest pressupost. Aquesta última inversió, de fet, ajudarà a minvar els cabals d’aigua que per escorrentia, acaben derivant en el nucli antic de la nostra ciutat i en concret en les zones de plaça 3 Reis, Sant Valent i que després deriven a la zona de la platja del Fortí.

Cal destacar que, malauradament, la borrasca Glòria també té un paper destacat en aquest pressupost, ja que 500.000 euros aniran reservats i destinats a escometre tasques de reparació, consolidació i substitució d’infraestructures damnificades o desaparegudes durant l’episodi de temporal.

Aquest pressupost 2020, que consolida la baixada del deute municipal en 9 milions (35% del pressupost) queda avalat per la Llei d’Estabilitat Pressupostària i comença, després d’assentar les bases en anys previs, la materialització d’infraestructures urbanes i educatives pendents. Un pressupost que ha estat obert a la participació i on regidors/es del PVI, PP, Cs i regidor no adscrit han pres part del mateix independentment del seu sentit de vot final.

Uns pressupostos no són només una tasca de l’equip de govern. Uns pressupostos municipals són una tasca global i coral, representativa de tota la ciutadania vinarossenca i que ha de comptar amb la majoria de participació de partits polítics.

Vinaròs: casa de tots. Pressupostos: cosa de tots.

*Alcalde de Vinaròs