Un dels problemes més complexos amb què ens hem trobat en assumir el govern municipal de l’Ajuntament de Nules és la problemàtica situació heretada a la marjal de Nules.

La situació urbanística, amb quantioses edificacions residencials en sòl no urbanitzable que van ser construïdes de manera irregular i més d’un centenar d’aquestes a enderrocar, ja siga per ordre de la Conselleria o bé per ordre dels jutjats penals i del contenciós administratiu, crea una situació de tensió social que ha de ser solucionada com més prompte millor. Per descomptat amb un respecte escrupolós a la llei. La legislació en matèria d’Espais Naturals Protegits, des del moment en què la marjal està catalogada i protegida com a zona humida, complica trobar una solució fàcil i ràpida. I, en tot cas, aquesta exigirà la participació de totes les administracions, la local i autonòmica, l’estatal i, fins i tot, l’europea. No obstant això, les Normes de Gestió de la Zona Especial de Conservació Marjal de Nules, aprovades per la Conselleria de Medi Ambient, més enllà de ser un problema o una dificultat, poden convertir-se en una oportunitat.

En la 1ª Jornada de Zones Humides, que tindrà lloc el 6 d’octubre a Nules, es buscarà estudiar una gestió mediambiental coordinada a través de la redacció d’un pla especial pel qual es minimitzen els impactes ambientals de les construccions existents i que no s’han d’enderrocar. Pel qual es puga crear un parc agrari integrat en la Infraestructura Verda de la Comunitat Valenciana. Impulsant programes que permeten preservar els valors ecològics i culturals, i desenvolupar les funcions de la marjal. I les possibilitats que permeten el desenvolupament de l’ecoturisme. Tot això com a mostra dels beneficis que aporta la Xarxa Natura 2000, a la qual pertany la marjal de Nules-Borriana. H

*Regidor de Medi Ambient de Nules