Ho he de dir. La primera vegada que vaig llegir la paraula «llancívola» la vaig haver de repetir tres o quatre vegades. Volia utilitzar l’expressió «arma arrojadiza» i en buscar la traducció correcta vaig descobrir una d’eixes paraules que no marxen del cap. Tot açò ve perquè havia de definir que significava per un polític la transparència. Perquè quan escoltem la paraula transparència en política és difícil no badallar.

La realitat és que la transparència és un d’eixos conceptes que els polítics mediocres han utilitzat de manera demagògica fins a convertir-la en una arma llancívola. Sovint en el debat polític sentim a certs portaveus alçar la veu per a demanar transparència. I queda molt bé però si rasquem un poquet, si preguntem què és el que no ha sigut transparent d’un procés i com considera vosté que s’hauria d’haver actuat, ací la cosa canvia. La vehemència dona pas a les contradiccions i a les reiteracions d’argumentari per a intentar eixir per la tangent.

A L’ALTRA BANDA, estem els grups que entenem que la transparència és un forma de fer la nova política i una explicació del nostre treball. És una visió honesta de la política, que no busca fer grans anuncis, sinó que la ciutadania puga conéixer de primera mà com funciona l’administració. Gràcies a això, vostés poden consultar totes les factures que hem pagat des del 2013. També hem fet públiques les agendes de la corporació i aquesta decisió ha trobat novament de cara amb la dreta negant-se a compartir la informació referida al seu treball.

Aquest mes també hem recuperat el panell de seguiment de l’Acord de Fadrell, el qual utilitza la ferramenta informàtica Trello. En resum, aquest instrument que utilitzen des de l’ONU fins a les fàbriques de Toyota, serveix perquè les institucions indiquem quins són els nostres projectes i com els complim. L’objectiu no és fer propaganda, o buscar efectismes. L’objectiu és ser honest.

VAM FER EL PRIMER pas publicant la informació dels serveis socials. I és que no és casualitat que el benestar social siga el primer punt en els acords del Grau i de Fadrell i que el lema de Compromís siga ‘Rescatem Persones’. Per primera vegada quantificàvem els serveis que donàvem. I amb aquesta informació no sols valoràvem la feina dels nostres tècnics, sinó que a més trencàvem molts perjudicis.

En aquest camí que hem obert i continuarem, les àrees que gestione informaran sobre el treball que fem per arribar al sacrifici zero d’animals abandonats o com avança el reciclatge en la nostra ciutat. Tenim la informació, tenim els recursos i, sobretot, tenim la voluntat de fer que tota la població sàpiga com administrem els seus diners.

Tant de bo totes les forces entengueren que la transparència, en política, ha de ser l’arma que en permeta transformar la imatge denigrada que tants ciutadans tenen de les nostres administracions i de la nostra tasca. Tant de bo, tots el partits entengueren el consens com ho hem fet a Castelló, on el factor Compromís va permetre l’assoliment d’un acord com el de Fadrell, model de transparència, drets socials i sostenibilitat.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i diputat provincial