Malgrat els mesos de paralització de tramitacions administratives per la pandèmia, el projecte del nou IES Jaume I continua endavant. En menys de 15 dies estaran licitades les obres per a l’adequació del solar de l’antic IES Llombai i per a la instal·lació dels nous aularis adaptats i adequats en barracons per reubicar professorat i estudiantat, mentre s’executen els treballs de les noves instal·lacions de l’institut més antic de Borriana.

A més, per la seua banda, el consistori convocarà el dia 25 de juny un ple extraordinari per a l’aprovació definitiva del projecte i, alhora, de les bases per a la licitació de les obres de construcció i la posada en funcionament del nou centre d’ensenyament secundari que substituirà l’actual IES Jaume I, seguint el projecte redactat per Santatecla Arquitectes SLP. Es tracta d’una gran notícia que em submergeix en un mar de sentiments contraposats, perquè em sent orgullosa però, alhora, també em sent malenconiosa. Un poc de tristesa pels anys de vivències en les seues instal·lacions com a professora, i perquè parlem d’un institut històric, de mig segle d’antiguitat. Moltes persones de Borriana han passat per aquestes aules que guarden molts secrets de joventut que desapareixeran del tot amb les runes de l’edifici.

No obstant això, estic segura que el nou institut serà meravellós i em sent molt contenta que per fi es puguen renovar les instal·lacions que pateixen un estat arquitectònic deficient, per a aconseguir-ne unes altres de més eficients. Amb molta felicitat perquè aconseguim donar una solució definitiva a l’estat actual de les instal·lacions i a la necessitat d’espai, i perquè serà un complex educatiu completament nou, punter en matèria d’eficiència energètica i una de les inversions més grans en infraestructures educatives a la Comunitat.

EL NOU institut aprofitarà millor els recursos naturals, com ara la llum solar, i serà un model d’eficiència energètica, més respectuós amb la naturalesa i el medi ambient. A més, s’ampliaran les instal·lacions, tindrà més aules i tallers i, d’aquesta manera, s’incorporaran els Cicles Formatius de Fusteria i Artista Faller que actualment estan fora de les instal·lacions de l’IES, en dependències municipals. El resultat serà un institut de dos blocs amb Secundària, Batxillerat i Formació Professional.

Tal i com es va anunciar les obres començaran després de l’estiu i el nou l’IES Jaume I de Borriana, amb un pressupost que ascendeix a més de 13 milions d’euros finançat per la Conselleria d’Educació dins del Pla Edificant, preveu la seua posada en marxa el curs 2022-23. D’aquesta manera, Borriana haurà renovat amb dos grans infraestructures els centres públics de Secundària, Batxillerat i FP, el Jaume I i el Llombai. Una gran satisfacció per a la nostra ciutat.

*Alcaldessa de Borriana