Quan al president del Govern, Mariano Rajoy, li van preguntar en una entrevista sobre el desigualtat salarial entre homes i dones, l’excel·lentíssim va despatxar el tema amb un «no nos metamos ahora en eso». Per al cap de l’executiu i secretari general del PP, entre les competències del seu govern «no hay ninguna que sea igualar salarios».

Doncs, senyor Rajoy, si no és competència seua legislar perquè les empreses puguen pagar més els homes i deixen de penalitzar les dones, no sé de qui ho deu ser. Estic segura que pensen el mateix les 21.500 dones (un 21 % més que homes) que estan a l’atur a les comarques de Castelló, segons les dades facilitades per Mediterráneo.

Probablement, també consideren que és competència seua, senyor president, les 29.500 dones que tenen contractes laborals precaris, una xifra que és tres vegades major que la dels treballadors masculins, tal com informava aquest rotatiu dilluns passat. Totes elles han d’acceptar treballar per hores i salaris al límit de l’explotació a canvi de renunciar a drets com les vacances o la mateixa afiliació a la Seguretat Social, en alguns casos. En resum, les dones cobrem quasi un 30% menys que els nostres companys, cosa que es tradueix en el fet de deixar d’ingressar 5.638 euros cada any. I de cotitzar, perquè totes aquestes circumstàncies desemboquen en pensions dràsticament més baixes que les dels homes, malgrat haver quedat demostrat que portem el pes de la gestió de la llar.

Potser sí que és hora, senyor Rajoy, de posar-nos amb l’escletxa salarial i demanar que, d’una vegada per totes, el seu i tots els governs comencen a vigilar que no es produïsquen aquestes situacions i a sancionar les empreses que practiquen la discriminació.

A Almassora ho farem el pròxim 8 de març amb una declaració del ple en favor de mantenir-nos vigilants i denunciar les desigualtats laborals, socials i econòmiques derivades del gènere i de donar suport a l’atur parcial. Una declaració que, per cert, no ha sigut del conjunt de la institució perquè Ciudadanos es va negar a votar a favor per considerar que donar suport al text era «discrimatòria amb els homes». Algú m’ho explica?

*1ª tinenta d’alcaldessa d’Almassora