Com era d’esperar, l’endemà de la crisi del Coronavirus ja forma part de l’argot del nostre àmbit de comunicació preferent. Què és el que farem? Com ho celebrarem? Tornarem a ser els mateixos? I el debat no és intranscendent si atenem al fet que aquesta situació conjuntural de crisi ens ha portat a qüestionar polítiques que ens han dut al fracàs més absolut com a societat que aspira al seu benestar.

D’ençà que es va imposar la troica europea de l’austericidi fins ara, el que hem pogut veure és que l’Estat ha perdut capacitat per a influir en l’economia, les classes mitjanes s’han afeblit i la beneficència que perpetua la pobresa ha augmentat el seu protagonisme. Sembla que cada cop estem més prop de la Llei de pobres anglesa de 1834 que de les aspiracions de benestar posteriors a la II Guerra Mundial.

Els governs amb Compromís tenim l’obligació de guanyar el relat de la recuperació econòmica a favor del rescat d’un Estat que no buide la vidriola de les pensions i que amenace amb el seu ocàs.

D’altra banda, ha quedat palés que blindar la sanitat amb lleis d’acompanyament que asseguren recursos tècnics i humans és VITAL. Hem de pensar en l’educació com a factor d’ascensor i cohesió social i dibuixar uns serveis socials de qualitat que justifiquen el pagament d’impostos progressius.

Si parlem de mesures d’alleujament, també hem de pensar en incentius. Aquest és el binomi que Keynes va inocular en les polítiques del New Deal davant la Gran Depressió del 29. Estimular la demanda vol dir estimular les contractacions. Donem-li una oportunitat a les feines a favor de la sostenibilitat, al sector primari i als serveis socials en estreta col·laboració amb el sector privat. Fem que les pimes (vertaderes creadores de nòmines) i professionals autònoms puguen contractar i pagar sous dignes sense empenyorar el seu futur.

Alguns lobbies comencen interessadament a parlar de mesures conjunturals i ja veuen ploure els sacs de bitllets a canvi de no res. Guanyem el relat de la recuperació amb una resposta estructural i d’abast.

*Regidor de Compromís a l’Ajuntament de Castelló