Demà, dissabte 20 de febrer, Vila-real compleix 747 anys. Quan en l’any 1274 el rei Jaume I decideix donar-nos carta de població segregant el nostre territori del terme de Borriana, al marge dret del Millars no hi havia pràcticament res. I pràcticament del no-res, els vila-realencs i vila-realenques de l’època van ser capaços de construir una ciutat de la que hui ens sentim profundament orgullosos. Una ciutat emprenedora i innovadora, solidària, líder, que pren cura sempre dels seus.

La situació actual de la pandèmia per la covid-19 ens impedeix celebrar com ens hauria agradat aquest aniversari, però no ens podrà llevar de cap manera el nostre orgull de ser vila-realencs. En una cultura mediterrània com la nostra, celebrar va associat sempre a trobar-nos, a parar taula junts i a compartir moments d’alegria. Per això, en circumstàncies com les actuals, resulta difícil dir que celebrem res, ni tan sols l’aniversari de la fundació de la ciutat. Vindran moments, més prompte que tard, per a tornar a celebrar. Però, de moment, aprofitem aquestes dates tan especials per a nosaltres per a recordar i commemorar que, fa 747 anys, vam començar un camí compartit que ens ha portat fins ací.

Per això, des de l’Ajuntament no hem volgut deixar passar l’ocasió d’aprofitar aquesta data tan assenyalada per a recordar d’on venim i continuar sembrant en els més xicotets els valors d’estima a la nostra terra i a la nostra història col·lectiva. Tornarem a compartir taula amb l’Associació Gastronòmica i el seu sopar medieval i a atorgar els premis als nostres 20 de Febrer de 2021. Tampoc no podem celebrar el mercat medieval o l’homenatge a la nostra reina i dames... però utilitzant les noves tecnologies podem recordar els lligams que ens han fet un gran poble i, amb un seguit d’activitats adreçades als més menuts, a través de la Regidoria de Tradicions, podem seguir impulsant el coneixement dels nostres orígens i de la nostra identitat, difonent els valors que ens fan únics.

Perquè els vila-realencs som encara hui hereus d’aquells primers pobladors que van treballar per a, junts, construir una ciutat pràcticament del no-res. Ho van fer a partir dels privilegis atorgats pel rei Jaume I en la seua Carta Pobla: el dret a mercat, a l’ús de les aigües del Millars, a celebrar una fira anual que encara hui identifiquem amb la nostra fira de Santa Caterina i tants altres que, al llarg de segles d’història, han anat configurant la Vila-real de hui. Una població de 51.200 habitants, amb cos de ciutat i ànima de poble.

Aquest orgull de ser del nostre poble és un element d’unió importantíssim que ens ha servit sempre per a eixir endavant més forts de tot tipus d’adversitats i crisis. També ara, n’estic segur, ens ajudarà per a fer front a les dificultats, gravíssimes, de la pandèmia por la covid-19. Junts, com sempre hem fet, serem més forts. Per molts anys, Vila-real! H

*Alcalde de Vila-real