Fa uns dies llegia a Vilaweb una entrevista a l’excorresponsal de La Vanguardia a l’Orient Mitjà i gran coneixedor d’aquella regió, Tomàs Alcoverro, i les seues afirmacions em van sorprendre: «Hi ha una cosa molt demagògica amb tot això dels refugiats.Els polítics europeus han trobat un gran tema per a la seua propaganda [...] però després hi haurà recursos per a poder mantenir aquesta gent? [...] Tothom vol fer-se la fotografia amb els refugiats sirians. Tothom se n’aprofita. Com aquells de les ONG que van a fer-se fotografies a l’Àfrica», comentava a l’entrevista.

Es tracta d’unes declaracions molt contundents per a uns temps en què veiem créixer la desconfiança cap a les persones de fora i que hi ha el perill, com s’ha demostrat recentment als Països Baixos i França, que opcions polítiques que fan de la xenofòbia la seua raó de ser tinguen possibilitats d’assolir el control de governs importants i fins i tot de la marxa de la mateixa Unió Europea en el seu conjunt.

Alhora, van arribar a les meues mans diverses informacions que detallen com el canvi climàtic i l’escalfament global s’estan convertint en els nous factors que generen una migració forçosa de poblacions, en forma de persones refugiades, perquè els seus llocs d’origen s’estan tornant incompatibles amb l’agricultura i la ramaderia que havien estat duent a terme fins ara.

Tot junt, guerres i canvi climàtic està produint un còctel que l’Europa que desitgem, solidària i humana, no podrà gestionar. Aqueix és el problema: Si assumim açò com a un fet irreversible, acabarà passant. És hora, per tant, de desactivar conflictes internacionals i invertir recursos ingents per a frenar el canvi climàtic i mitigar-ne els efectes. Tenim el potencial per a fer-ho.

*Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Compromís per Vila-real