Pedro Sánchez ha perdut una oportunitat històrica de conformar el primer govern de coalició progressista de l’actual etapa democràtica. Ell, com a candidat a la investidura, és el principal responsable de la seua derrota parlamentària. Fa setmanes que semblava que el seu objectiu era més construir un relat on culpar a Podemos de la impossibilitat del pacte, que d’esforçar-se per construir punts d’acord. Segons les cròniques madrilenyes, guiat més per gurús del càlcul electoral que per les experiències de coalició que ja tenen èxits als territoris, al contrari del que requeria una negociació basada en el reconeixement, Sánchez va ningunejar al seu principal aliat -arribant a acusar-lo de no defensar la democràcia-, mentre, alhora, buscava els vots de PP i Ciutadans, quan ja havien promés una oposició frontal. Tres dies abans del debat va buscar per primera volta un govern de coalició, però amb vetos i oferint àrees amb escasses competències.

Al candidat socialista li ha faltat cintura política i generositat en la victòria. Ha donat la sensació de no mirar amb mals ulls la possibilitat d’una repetició electoral, espentat per un CIS carregat d’incertesa. Només a última hora sembla que va canviar d’estratègia, pot ser conscient que l’abstenció en novembre amenaça la majoria progressista. Però va arribar tard: va buscar una aliança en un ambient de total desconfiança.

Sánchez ha fet a Madrid el contrari que la seua direcció a Castelló. També durant l’Acord de Fadrell va haver friccions, però els seus protagonistes van prioritzar l’acord davant els interessos partidistes. Encara queda setembre. Per aprofitar-lo, la política nacional hauria d’aprendre alguna cosa de Castelló. Ací, durant la negociació, el PSPV ens va cedir les delegacions de Transició Ecològica, les mateixes que, tot i la diferència d’escala institucional, l’Executiva de Ferraz ara li tanca en banda a Podemos en el Govern central.

Són escenaris diferents, però un és exemple d’acord i l’altre, de ruptura. A Castelló tenim 4 anys per a, des de diferències amb el Partit Socialista, espentar junts el govern municipal en dos assumptes capdals per al futur com la vivienda i la lluita contra el canvi climàtic. Sánchez faria bé d’aprendre per buscar amb, més temps i responsabilitat, una opció d’acord que no ens podem permetre desaprofitar.

*Regidor d’Unides Podem-CsEnMov-EU a l’Ajuntament de Castelló