Shakira es de todos». Aquest missatge va dominar la graderia del CD Espanyol durant un partit de l’equip amb el Barça. Part de l’afició perica (vull pensar que una xicotetat part) intentava desestabilitzar un jugador de l’equip rival referint-se així a la seua parella. Però de passada també van cosificar, insultar i menysprear la resta de les dones del planeta i van fer visible una situació que fa dècades que es troba present al món de l’esport: el masclisme.

En les graderies, les referències agressives i feridores a les parelles, les filles, les germanes i les mares dels jugadors, utilizades com a arma llancívola contra els esportistes i, ja que hi som, entrenadors i equip arbitral són tristament habituals. La cosa s’intensifica fins a extrems preocupants quan aquelles que ocupen el terreny de joc són dones, com va passar fa unes poques setmanes a Guipúscoa, on una àrbitra va ser greument insultada al camp i als vestidors.

Aquests atacs verbals mostren com la violència cap a les dones encara es tolera i se celebra en certs contextos i com algunes persones encara la veuen com un instrument per demostrar superioritat. Però, el que és encara més greu, aquestes expressions ens converteixen en una possessió dels homes i, per tant, en una eina per ofrendre el seu honor i posar en dubte la masculinitat.

El fet que aquestes situacions es produisquen en un context esportiu i lúdic ens porta, insconscientment, a restar-los importància. I en tenen molta.

És fonamental denunciar i combatre qualsevol atac i assenyalar qualsevol signe de violència masclista, per incipient que siga. A Almassora ho fem a través de la campanya Fes tractes amb els bons tractes, una iniciativa en la qual hem integrat el trofeu mixt de futbol sala disputat entre les penyes del municipi. L’objectiu ha sigut potenciar la presència de les dones en l’esport --en el futbol en especial-- i promoure una convivència amb els companys en les pistes. El resultat ha sigut més que positiu i el bon ambient i la companyònia han regnat durant tot la competició.És feina de tots aconseguir que l’esport i la societat estiguen lliures de masclisme.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora