El grup de Compromís a la Diputació i entitats relacionades amb el món de la pastura vam organitzar una jornada per intentar rellançar aquesta activitat a les comarques de l’interior. I ho vam fer a la Tinença de Benifassà per una qüestió de simbolisme.

La primera alegria va ser que més de 60 persones de tots els sectors socials, tècnics i opcions polítiques s’hi van apuntar. La segona, que la Conselleria --un dels principals actors per a impulsar el món rural-- es va implicar en la iniciativa amb la participació de Delia Álvarez, directora general de Prevenció d’Incendis Forestals; Cristina Rodríguez, portaveu d’Agricultura a Les Corts; el senador de Compromís Jordi Navarrete; el responsable d’Agricultura del Bloc-Coalició Compromís, i el portaveu de la coalició a Picassent, Artur Hernàndez, entre d’altres.

Tercera alegria: tots hem tornat sans i estalvis perquè ens hem jugat la vida circulant per una carretera del segle XIX, amb forats de més d’un metre d’ample en l’asfalt. I quarta: trobar-nos amb gent de l’associació en defensa de la Tinença que, malgrat tants anys de decepció, encara creuen que hi ha futur.

Anna Gomar, tècnica de la Unió de Llauradors, va citar Joan Fuster per a insistir que tota la política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres. Si no construïm les infraestructures; creem escoles de pastors; si no impulsem projectes d’aprofitament de la biomassa i fem una vertadera política de prevenció d’incendis, l’interior de Castelló es morirà.

Fer política és decidir si els diners van a parar a la promoció de la coneguda Ruta del sabor que fa la Diputació, o pel contrari, es destinen als ramaders i agricultors que hi viuen tot l’any. Si no ajudem a eixes persones se n’aniran i el sabor de la ruta serà el del corder argentí perquè a Castelló no en quedarà. Volem vida a l’interior, però tots els dies; no volem una reserva natural, sinó una muntanya amb vida pròpia.

*Portaveu del grup Compromís a la Diputació de Castelló