Avui celebrem la solemnitat del Cos i de la Sang de Crist, una festa de gran tradició a l’Església. La nit que havia de ser entregat, Jesús va fer allò que nosaltres fem cada cop que ens apleguem per celebrar l’Eucaristia: agafà el pa i dient l’acció de gràcies el partí, el donà als seus deixebles i digué: «Això és el meu cos, ofert per vosaltres. Feu això, per celebrar el meu memorial». Quelcom semblant va fer amb el calze ple de vi. Per això, conclou Sant Pau, «cada vegada que mengeu aquest pa i beveu aquest calze anuncieu la mort del Senyor fins que torni». Anunciar la mort del Senyor és dir que en ell trobem vida i salvació.

Aquest era un gest d’amistat i generositat de Jesús envers els seus deixebles. La festa d’avui, en la que recordem aquell moment, té una especial solemnitat perquè volem agrair públicament al Senyor el regal de la seua amistat, que hagi volgut quedar-se amb nosaltres i donar-se’ns en el sagrament de l’Eucaristia. Ho agraïm i ho proclamem, perquè cada vegada que participem en ella ens unim a Crist i fem present el misteri de la salvació.

Avui celebrem també la jornada de Càritas diocesana. No oblidem que celebrar l’Eucaristia ens ha de portar a solidaritzar-nos amb els més necessitats. No sols anunciem la mort de Crist cada cop que celebrem l’Eucaristia, també quan fem present el seu amor amb els més necessitats. Un dels elements més característics d’aquesta festa és la processó eucarística que recorre els carrers del nostres pobles i ciutats. Amb aquest signe volem manifestar allò que som com Església: un poble que camina content i esperançat pel món, perquè sabem que el Senyor viu i camina amb nosaltres. Però també volem dir als qui passen fam o set, als qui no tenen casa, als qui sofreixen o necessiten una pregària o una paraula… a tots: Jesús us estima, ell és l’aliment de vida que el nostre món i tots nosaltres necessitem.

*Bisbe de Tortosa