Sovint oblidem que la major part dels aliments del món són produïts per xicotets llauradors i no per l’agroindústria. D’acord amb la FAO, l’agricultura familiar produeix el 80% de tots els aliments i el 25% d’aquesta xifra prové de l’agricultura familiar urbana i periurbana... Exactament allò que hem fet a Vila-real durant segles i fins a les darreres dècades.

Les pressions de l’agroindústria i dels qui dominen els mercats ens han fet creure que, com a llauradors i llauradores, no érem útils, que calien grans explotacions agroindustrials... I ara sabem que no, que cuidar la terra, el recurs més preuat del planeta, és el que cal fer si volem que el món tinga futur.

Vandana Shiva, líder del moviment ecofeminista, ens adverteix que hem d’aprendre a desobeir. No hem d’obeir les normes que van en contra de la Terra i la vida, però hem d’obeir les lleis de la natura perquè, afirma, l’agroindústria sap fer diners però no aliments. El concepte de sobirania alimentària posa en qüestió el model colonialista. La migració dels Països Baixos a Sud-àfrica ha estat promoguda durant el segle XX; la campanya antiapartheid, el moviment de resistència a l’apartheid, però, ho va capgirar tot i la taronja es va convertir en l’element central del boicot a Sud-àfrica, perquè d’aquesta fruita en treien profit les elits i no la població negra.

Què diríem dels sud-africans que, com nosaltres, saben quina olor té la taronja humida quan es cull? Doncs que estem amb ells i amb elles! Amb qui no podem estar és amb els qui s’aprofiten d’ells i fan grups de pressió a Brussel·les per a dur-nos el fruit de l’explotació fora de temporada, sovint fent servir la doble condició d’europeus i africans. Àfrica no mereix ni colonialisme ni caritat, ha de poder alimentar-se ella mateixa!

*Candidat a l’alcaldia de Vila-real per Compromís