La primera evidència de la proposta dels Pressupostos de l’Estat 2018 (PGE) presentada pel ministre Montoro és la persistència del sotafinançament dels valencians i valencianes: un 7,3% de les inversions quan representem el 10,6% dels habitants (traduït a euros, 150 € per cap front a 217 de mitjana a l’Estat, 67 € menys per valencià).

Si baixem al detall, reconeixem aspectes positius com la continuació de la N-232 (encarà lluny de l’A-68 que ja tenen en trams d’Aragó). Aquest eix (Vinaròs-Santander oficialment) és essencial per les comunicacions amb Saragossa, l’Aragó i el cantàbric (i no sols a efectes turístics). Per això grinyolen els oblits que l’acompanyen, el més flagrant la N-238 (la carretera d’Ulldecona que va fins a la sortida de l’AP-7). Aquesta via, d’alta circulació i sinistralitat, deu ser l’única nacional d’Espanya sense voral, i el projecte no té actuacions des de fa deu anys. Tampoc es contemplen les accions que Foment deu fer per revertir a Vinaròs l’antiga N-340 i els trams de les N-232 i 238 fins a la variant nova (volem pensar que estan als de manteniment general).

I les costes? Els més de 6 milions d’actuacions per la defensa de la costa de Vinaròs, pendents des de la finalització del passeig, pareix que seguiran dormint el somni de l’oblit. I del desmantellament del Castor? Ni una paraula, ni un gest.

Hi ha mesures d’aparador que cal mencionar, la bonificació pels camions a l’AP-7 i el pressupost per continuar l’A-7. La primera, que pensem que baixarà la sinistralitat a la N-340, de moment és una «injecció» per a l’empresa concessionària (ara en mans de Florentino and friends) i no garanteix l’alliberament total de l’AP-7 que el país necessita, i Ana Pastor va prometre quan va inaugurar la variant el 2015. Lo de l’A-7, menys de dos milions per quatre trams entre Vilanova d’Alcolea i Traiguera, es limita a iniciar projectes. Els trens Castelló-València eren, segons el ministre, independents de l’aprovació del PGE però veient que, dels 1.400 milions del Pla, amb prou feines figuren 53 als pressuposts per totes les línies previstes...

*Alcalde de Vinaròs