Síguenos en redes sociales:

La firma invitada

L’herència del PP la paguem tots

Des que vaig assumir la responsabilitat del govern de Vila-real, el degoteig de sentències, deutes i empastres dels nostres antecessors, el PP, ha estat ofegant els comptes municipals. Amb molt d’esforç i bona gestió, hem sortejat els pals en les rodes que l’herència enverinada del PP ens va deixar, fent front al pagament de prop de 16 milions d’euros en sentències, convenis i contingències fruit de la gestió urbanística anterior a 2011. La situació ha arribat a un punt insostenible.

No és una impressió, sinó un fet contrastat pels tècnics municipals: ha sigut fonamentalment el pagament de resolucions judicials en els últims dos anys el que ens ha portat a una situació d’inestabilitat pressupostària que tenim l’obligació, tant legal com per a garantir uns comptes sanejats, de revertir. I, en una ciutat com Vila-real, que vol seguir sent capital de serveis i projectant-se al futur amb marques, més infraestructures i millors serveis públics, només hi ha una forma de fer-ho: augmentar els ingressos.

Ahir mateixa, el regidor d’Hisenda donava a conéixer, amb la màxima transparència que sempre ens ha caracteritzat, el pla econòmic financer al que ens han portat els excessos del PP, que segueixen sacsejant els comptes municipals --enguany ja tenim damunt la taula un milió d’euros més d’una altra sentència urbanística--, agreujats per un increment exponencial del cost del tractament dels residus, que es preveu de 2 milions d’euros el 2018, o altres despeses com l’actualització de l’1% de les nòmines dels empleats públics, aprovada pel Govern central.

A tot això, li hem d’afegir que Vila-real és una ciutat que creix, que avança amb una direcció clara. I això s’ha vist reflectit en un projecte de ciutat amb quatre marques molt potents, amb les que estem consolidant un nou model econòmic basat en el coneixement, amb més i millors infraestructures que generen una important despesa. Sense anar més lluny, la nova Ciutat Esportiva, el Centre de Tecnificació Esportiva i el pavelló Melilla suposen més d’1 milió d’euros anuals. Infraestructures i serveis que, malgrat tot, hem estat assumint i hauríem pogut seguir fent-lo, si no haguérem hagut de fer front a prop de 16 milions d’euros d’empastres dels que no som culpables, però sí responsables de resoldre i que amenacen amb no acabar mai.

No ha sigut així i hem de fer front a la realitat. Després de cinc anys congelant i abaixant la contribució i els valors cadastrals, al 2017 serà necessari aplicar un lleuger increment dels rebuts, que no arribarà a la meitat de la baixada que han experimentat en els últims anys. És una decisió difícil, però necessària per a poder seguir fent avançar la nostra ciutat com aquesta es mereix. H

*Alcalde de Vila-real

Pulsa para ver más contenido para ti