El passat 13 d’abril, un cotxe va arrossegar a un jove ciclista que circulava pels carrers de Borriana. L’accident va arrabassar la vida d’un xiquet de 13 anys i de pas va destrossar la dels seus familiars. Sembla que el conductor no circulava sota els efectes de drogues o alcohol. L’única anomalia detectada va ser l’excés de velocitat d’un cotxe que circulava per una avinguda que no disposa d’elements físics que impedisquen als vehicles circular a gran velocitat.

No és aquest un cas aïllat, ja que es repeteix amb freqüència en molts dels nostres pobles i ciutats. També a Castelló. És cert que, per definició, els accidents són successos eventuals que en ocasions són difícilment evitables, però pel que fa al trànsit, sembla clar que s’evitarien molts accidents si es prengueren les mesures preventives corresponents.

Les nostres ciutats continuen dissenyant-se per als cotxes, convertint els nostres carrers en espais insegurs, especialment per a persones amb dificultats en la seua mobilitat i per a xiquetes i xiquets que comencen a ser autònoms en els seus desplaçaments. Pares i mares viuen amb temor aquesta independència que per edat els hi correspondria a les seues filles i fills i prefereixen seguir tutelant els seus desplaçaments, per exemple portant-los a escola en cotxe, la qual cosa genera nous perills i converteix els entorns escolars en espais perillosos a més de contaminats.

ÉS EVIDENT que el disseny de les ciutats actuals, i Castelló no n’és una, d’excepció, segueix convidant a la velocitat de cotxes i motos, afavorint els accidents. Existeix, evidentment, una gran responsabilitat en el conductor del vehicle, però n’hi ha també la responsabilitat del govern municipal que hauria d’implicar-se obertament en un canvi de paradigma en la forma d’entendre la mobilitat pels nostres carrers. Cal que l’ajuntament aposte per despoblar la ciutat de cotxes garantint el creixement de la xarxa de transport públic, controlant, restringint i posant barreres a la velocitat, que als nostres carrers no hauria de passar dels 30 km/h i prioritzant els carrils bici i els corredors per a vianants.

*Regidor de CSenMoviment