Síguenos en redes sociales:

A fondo

Ser del Grau mola

Quan venen festes és un bon moment per a recordar-ho i per a presumir

Als grauers faig saber, i a les graueres també, que m’estime el meu poble per damunt de moltes altres coses de la meua vida. Que em sent del Grau les 24 hores del dia i que mai diré que sóc de cap altre lloc. I que m’incomoda quan em diuen que som de Castelló o que «el Grau és Castelló».

Perdoneu si us ofenc. Perdoneu si altres barris se senten malament. No té res a veure amb fer la meua feina bé, pel bé de tots els barris de Castelló.

Ser la «vicealcaldessa de tots els castellonencs» no fa que siga menys grauera. Però deixeu-me ser una estoneta, la vicealcaldessa de grauers i graueres.

Però ni paraules ni títols valen per a res sense els sentiments. Sense entendre el que li passa pel cap a un grauer quan baixa de Castelló i li entra de colp tota l’olor de la mar. Sí, eixa que a molta gent molesta. «Huele», em deia una. Clar, a mar, a poble mariner, a gent orgullosa del que és i del que fa.

No tota la gent del Grau es dedica a pescar, ni a vendre peix, ni a fer barques. Tenim altres molts oficis. Tenim gent amb estudis i gent que no. Tenim gent que ha vingut de molt lluny i, encara que passen els anys, la seua terra li tira. Tenim gent integrada des del minut zero i altra que no. Però tots i totes són del Grau en quant fan un petit gest de grauerisme. Fer-se de penya, fer el vermut, anar a un acte a la Marina, comprar el llibret de festes. Mirar a la mar com només la miren els que viuen a la mar… Som del Grau. I ens fem del Grau.

I quan venen festes és un bon moment per a recordar-ho i per a presumir. Per estar al carrer i trobar-se amb la gent. Amb la gent del Grau. Amb els convidats, amb els forasters. Amb la gent de Castelló que només baixa a festes. Amb la gent de Castelló amiga nostra, a la que volem ensenyar-li tot, integrar-la en tot el que fem, portar-la als nostres llocs favorits, contar-li tot el que hem viscut en cada racó.

I hi ha amics de Castelló que ens entenen. I altres que no. Som un poble fort, nosaltres. I amb ganes de compartir. Participatius amb solvència demostrada. Penyes, colles, associacions, coral, ball, cultura. Orgull en la participació perquè ens val per fer millor el nostre Grau. I ens satisfà compartir els nostres triomfs. I ens apuntem a la celebració dels triomfs dels nostres. Són triomfs grauers.

Deixeu-me que avui parle en clau grauera. A tots i totes, que passeu unes bones festes de Sant Pere. Que passem uns dies plens de goig i alegria. Plens de festa. Plens d’orgull per les coses bones que fan que ser del Grau mole.

*Vicealcaldessa de Castelló (i del Grau)

Pulsa para ver más contenido para ti