Que a Madrid no han acabat d’entendre, o més bé han passat olímpicament, del concepte de Finançament Just que fa mesos que reclamem bona part de la societat valenciana, és més que evident. Però que, a sobre, els representants municipals a Borriana del mateix partit que el Govern central culpabilitzen a la Generalitat d’oblidar Borriana, és una vergonya. En faré un llistat complet més avall, però hi ha una dada que ho deixa ben clar: la Generalitat (amb Camps al capdavant) va arribar a deure a Borriana (amb el PP al capdavant) 1,7 milions d’euros per la demora en els pagaments. És ara quan la Generalitat (amb Ximo Puig al capdavant) complix amb els seus compromisos i ha ingressat el 50% dels 250.000 euros assignats a Borriana dins el Fons de Cooperació Municipal, i al mes d’octubre en rebrem l’altra meitat. Per tant, cal tornar a preguntar qui infrafinança? Avui, cada ajuntament pot decidir on destinar eixa inversió, té més autonomia com institució i no se’ns tracta com a menors d’edat com si que fa el Govern central i la seua Llei Montoro impedint-nos prendre decisions pròpies.

Només en el darrer any a Borriana hem rebut de la Generalitat Valenciana i de les conselleries que la conformen suport tècnic, econòmic i laboral en projectes com el vial d’unió del Port i la ciutat, les obres de millora de les infraestructures portuàries o les ajudes per a les famílies amb el projecte Xarxallibres… continuem? També hem posat en marxa de forma conjunta els tallers i programes d’ocupació que feia set anys que no rebia Borriana, les millores en mobilitat sostenible amb el carril ciclopeatonal fins a Vila-real, els prop de 30 habitatges de lloguer social i d’emancipació de joves… seguim? Perquè encara ens quedaria citar la construcció del col·legi Cardenal Tarancón, un dels setze centres inaugurats aquest any pel Govern del Botànic i que esperem que en poc temps facen oblidar l’infrafinançament en educació materialitzat en els vergonyosos barracons.

Si a tota aquesta sèrie de projectes per millorar les prestacions i serveis municipals impulsats de forma conjunta amb la Generalitat, li sumem que, una vegada més, els i les valencianes som, amb els Pressupostos Generals a la mà, els més oblidats i maltractats pel l’Executiu central, és necessari tornar a plantejar qui infrafinança?

*Alcaldessa de Borriana