Síguenos en redes sociales:

Punto de vista

Víctor Garcia

Per justícia

Els lectors em dispensaran pel to de l’escrit, que he acabat redactant a estones entre maratonians plens a Les Corts, reunions pressupostàries, projectes a l’ajuntament i visites a l’hospital... No. No estic malalt ni em passa res de dolent. Tot el contrari: possiblement quan vostès lligen l’article ja haurà nascut el meu segon fill. Per això estic un poc neguitós, i potser també per això escric aquestes línies com una crida d’esperança per un futur millor.

Com qualsevol pare, m’agradaria garantir-li al meu fill, als meus fills, un bon futur. Com totes les famílies, voldria garantir-los l’accés a la millor sanitat possible; que més tard pogueren disposar dels millors recursos per formar-se com a persones preparades, crítiques, amb valors i obertes al món. I que més endavant pogueren assolir les seues aspiracions vitals. En definitiva, com tots els pares i mares de qualsevol lloc, ideologia i condició desitge pels nostres fills, com a mínim, les mateixes oportunitats que la resta.

Per sort, nosaltres, els valencians, hem tingut el privilegi de nàixer en un país amb immillorables recursos i capital humà. No obstant això, la nostra terra, els nostres pobles, disposen d’un gran inconvenient: patim des de fa lustres les conseqüències d’un sistema de finançament --és a dir, de repartiment dels recursos de l’Estat-- que ens ha situat en posició de desavantatge respecte a la resta de territoris. I no tracte de fer una tesi per comparació. Parle de rebre un #TracteJust. Perquè ser un territori amb una renda per davall de la mitjana, que aporta a l’Estat més que la mitjana, i que rep menys, és una injustícia. Ho és perquè ens frena els esforços per millorar la sanitat, els serveis o els trens...

Si almenys els PGE compensaren amb inversions la injustícia del repartiment. Però no. Enguany ens hem quedat a la cua d’inversió per càpita de l’Estat i tot apunta que estos pressupostos es prorrogaran l’any que ve. De nou a la cua.

DAVANT d’això, per fi s’ha encetat un camí per reclamar dignitat. Els agents socials valencians han convocat una manifestació el 18 de novembre en València per dir prou i per canviar de model. S’hi han adherit sindicats, organitzacions cíviques i inclús els empresaris de la CEV han anunciat que hi participaran.

Perquè per garantir un futur més just, cal dissenyar un model més just.

*Diputat de Compromís a les Corts

Pulsa para ver más contenido para ti