Ja han passat els primers dies d’estes esperades festes. Festes en les quals totes les famílies mengem més de compte, però també compartim xerrades i rialles. De ben segur que les converses d’estos Nadals han sigut d’allò més interessants, cal dir que l’actualitat política i futbolera ens ha deixat temes de sobres per a la sobretaula de tots els àpats.

Segurament a ca Florentino també haurà passat però amb una xicoteta diferència. A casa del president de l’empresa concessionària del Castor els llagostins hauran sigut més bons que a la resta, més cars que a casa nostra i, segurament de Vinaròs. Del mateix Vinaròs on va provocar els terratrèmols que li van garantir cobrar més de 1300 milions d’euros pel tancament de Castor. Amb eixe cabàs de diners li dóna per comprar llagostins de Vinaròs, gambes roges de Gandia, taronges de la Plana i, segurament, raïm del Vinalopó.

Si ja sabíem que el concurs públic de la concessió de l’explotació del Castor estava més que cuinat perquè Florentino guanyara el concurs, ara el Tribunal Constitucional reafirma el que ja sospitàvem. La planta Castor es va construir i explotar per a beneficiar a un d’eixos «amiguitos del alma». Resulta que els articles del Reial Decret que van declarar urgents les indemnitzacions pel tancament de la planta Castor són incostitucionals. Sí, el PP va passar per damunt de la seua sacrosanta Constitució per a omplir les butxaques de les seues amistats.

Però clar, si feien cas a la Constitució ni podien pagar-li a Florentino amb urgència ni podien carregar-nos el pagament a la nostra factura de la llum. Total, entre moltes factures quasi no es nota l’increment i si algú no pot encendre l’estufa sempre pot anar a menjar a casa la sogra, ja que la llei valenciana de pobresa energètica també està paralitzada pel mateix govern central que va garantir el pagament a Florentino. Quantes estufes es podrien encendre amb 1300 milions d’euros? Si haguérem prioritzat la pobresa energètica a la factura del Càstor el pobre Florentino s’haguera quedat sense llagostins de Vinaròs tots els Nadals. I perdoneu, però això sí que haguera sigut un drama.

*Diputada de Compromís al Congrés