Síguenos en redes sociales:

Tribuna

La llista de la compra

Poques crítiques m’han afectat més que la recent acusació feta per l’alcaldessa Amparo Marco i tot el PSOE de Castelló, que han trobat un motiu per a qüestionar-me en un article publicat ací mateix la setmana passada on criticava (que no ridiculitzava, per més que insistisca Marco) la seua discutible gestió feta al llarg de la legislatura i on deia «l’alcaldessa desplega un paper quilomètric on suposadament estan detallats els seus èxits de legislatura però que perfectament podria ser la llista de la compra, ja que allí no es podia llegir res». Aquesta desafortunada referència a una llista de la compra és motiu suficient perquè el PSOE, em convertisca en un «masclista, feminista de boquilla» i així ho ha fet públic.

Veient la societat en la que vivim, on el patriarcat ha creat expressions, estereotips i rols de gènere que arrelen en nosaltres fins al moll de l’os, vaig dubtar sobre la conveniència del símil o, per contra, potser havia utilitzat una expressió poc adequada, així que apel·lant a la prudència vaig consultar a dones competents en matèria de feminisme. Tot i no haver-hi unanimitat, és cert que al·ludir a una llista de la compra pot interpretar-se com un menyspreu del rol que segueixen jugant les dones en les tasques de cura domèstiques. Anar a la compra ha estat una tasca tradicionalment femenina i això em fa dubtar davant la pregunta de què haguera escrit si en lloc d’adreçar-me a una alcaldessa hagués sigut un alcalde. Ara em resulta fàcil dir que hagués escrit el mateix perquè per a mi fer una llista de la compra i anar al mercat és una cosa que faig habitualment, però veient com funciona el nostre subconscient i la capacitat que té el llenguatge per a crear imaginaris és possible que, si hagués estat un alcalde, no haguera utilitzat el símil de la llista de la compra, així que li demane disculpes, senyora Marco, per haver-ho utilitzat.

M’agradaria poder dir que una cosa així mai tornarà a ocórrer, encara que veient com d’interioritzades tenim certes actituds i expressions patriarcals, no puc assegurar-ho. El que sí puc dir és que seguiré formant-me, com ja estic fent, per a tractar de no tornar a caure en el mateix error.

*Regidor de CSeM

Pulsa para ver más contenido para ti