Síguenos en redes sociales:

El primer de Fadrell

Els tres pròxims pressuposts hauran de ser els que consoliden una ciutat més sòlida

L’Acord de Fadrell vam aprovar dijous passat el primer pressupost de la legislatura per a Castelló. Sobta que eixa aprovació arribe en ple estiu, perquè ha estat un inici d’any replet de contratemps. La ralentització de la tramitació a final d’any per les legítimes diferències dins de l’acord de govern sobre la gestió de les festes es va succeir per la covid-19, que va obligar a reajustar els comptes per la caiguda d’ingressos derivats de l’activitat econòmica. L’escenari derivat de la pandèmia ens és completament novedòs i posa a prova la robustesa de l’Acord de Fadrell. Sols cinc dies després de la seua aprovació al ple, l’escenari fiscal i jurídic ja ha canviat, amb el compromís entre el Ministeri d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies d’alliberar l’estalvi generat per les entitats locals en 2019 i l’alçament, per ara provisional, de la Regla de Despesa per a l’any 2020, que donaria més marge d’endeutament i d’inversió per contribuir a la reactivació econòmica.

En este context tan atípic, el primer pressupost de l’Acord de Fadrell té un valor major perquè fixa les prioritats polítiques municipals per afrontar uns mesos i uns anys que estaran marcats per la incertesa sanitària i la paràlisi econòmica. En l’imaginari col·lectiu encara està molt present la gestió política de la crisi de 2008, que va suposar un augment inèdit de la desigualtat i també la derrota del govern progressista del Partit Socialista. En estos mesos necessitem construir l’imaginari que els governs de coalició progressista són la millor opció també per gestionar els moments durs.

L’aposta per augmentar el parc públic d’habitatge i per frenar la bombolla de lloguer i estar més prop de garantir el dret a l’habitatge que en esta pandèmia s’ha mostrat com la principal garantia de seguretat, la reorientació de l’estructura administrativa des de l’urbanisme de ciment de la bombolla cap a les inversions en transició ecològica que ens reconcilien amb el nostre terme municipal i que generen entorns econòmics favorables per a l’agricultura ecològica, les energies renovables, la rehabilitació o les actuacions de conservació de la biodiversitat, així com la continuïtat malgrat la caiguda d’ingressos de polítiques d’ocupació pública i de cobertura dels serveis socials mostren la importància d’este pressupost. Els tres pròxims hauran de ser els que consoliden una ciutat més sòlida, cohesionada i verda, capaç de protegir els drets de la ciutadania. H

*Portaveu de Podem EUPV a Castelló

Pulsa para ver más contenido para ti