No els ho negaré perquè és evident. Fem tard. Les esperades recomanacions per part de la Presidència de la Generalitat valenciana i la Conselleria de Sanitat de fer lectiva als col·legis la setmana de les Festes de la Magdalena s’han fet esperar massa i ens han obligat a actuar amb rapidesa, una companya de viatge gens desitjable en aquest cas.

Ho deia ahir al ple i ho reitere hui: és impossible ignorar les recomanacions sanitàries en el context d’una pandèmia. Però no sobra dir que aquestes arriben massa tard. És important dir també que aquestes recomanacions s’hagueren pogut incloure en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana fa setmanes. Això haguera fet que institucions, centres i famílies poguérem coordinar-nos i no fer-nos maniobrar a colp de decla-ració d’intencions.

En una situació com aquesta, entenem el disgust dels sectors acadèmics. Han estat a primera fila des de l’inici de curs. El dia a dia en una aula és esgotador i, per això, i per tota la feina que fan com a agent clau en el futur de la nostra societat, tenen la nostra consideració. Els centres educatius han estat decisius a l’hora de controlar la pandèmia, però no podem acceptar que funcionen com si foren guarderies. Les pro-gramacions i els plans de contingència existeixen per a organitzar-se. També en situacions de pandèmia. De fet, la Universitat Jaume I no accepta la recomanació.

Des de la Regidoria d’Educació sempre hem tingut clares dues coses: que la decisió final sobre la setmana de Magdalena ha de ser la del Consell Escolar Municipal i que estaríem al costat de les famílies per a facili-tar la conciliació. I per això hem treballat a contrarellotge i en col·laboració amb les AMPA per a tindre a punt les escoletes. Com també hem treballat fins a l’últim moment per a traslladar la recomanació sanitària de la Generalitat valenciana i que el Consell Escolar, òrgan legitimat per a fer-ho, decidira sobre la conveniència de fer aquesta setmana lectiva o no.

La situació que vivim no té precedents. Cal fer esforços excepcionals per a posar fi a la pandèmia i també el reptes que ens presenta. No permetem aquest virus s’emporte també la legitimitat dels òrgans de participació ciutadana i respectem les decisions que d’ells emanen. H

*Regidor d’Educació de Castelló