Quan toquem èpoques d’incertesa les veus dels filòsofs i filosofes ens ajuden a recuperar la direcció. Aquest cap de setmana els he llegit i he recuperat l’horitzó de què era important abans que la pandèmia tocara les nostres portes.

Al ple de dijous passat, tots els grups del consistori vam signar una declaració institucional per a impulsar els estudis marítims i pesquers al Grau de Castelló, al port. És la primera passa important d’un projecte que compta amb el vistiplau de l’autoritat portuària i la Conselleria d’Educació. Ja en la passada legislatura es van iniciar els contactes i, ara, hem d’aprofitar el consens per a impulsar aquesta oportunitat formativa que crearà un altre nínxol d’ocupació qualificada a un dels punts de desenvolupament més important de Castelló i el seu hinterland econòmic.

L’Estat espanyol és un dels estats europeus on el percentatge d’alumnes que sols tenen l’ESO en acabar els estudis és més alt. Resulta, però, que el fons Next Generation UE posen l’accent una altra volta en les grans infraestructures de manera desproporcionada respecte a la formació. I no crec que tinguem tants problemes d’urgència en infraestructures com pel que fa a formació per això cal redirigir fons per a fer un salt qualitatiu en l’FP. A l’Ajuntament de Castelló ja l’hem fet. Gestionarem d’ara endavant, en col·laboració amb centres i empreses, estades de pràctiques a diferents països mitjançant el programa Erasmus Plus.

No perdre l’horitzó. Això és el que diu el filòsof Josep Maria Esquirol i nosaltres, com no, volem una Formació Professional potent i que faça de la joventut de Castelló personal qualificat i persones amb oportunitats de millorar. Per això és tan important consolidar l’FP marítim-pesquera, una família professional que ara sols pot estudiar-se a Alacant de manera pública. El principal port pesquer del País Valencià, i un dels principals en matèries primeres sòlides, necessita l’estació intermodal, però també ha de ser referent per la seua qualificació. I té el millor planter en la joventut de les comarques del nord. Avancem doncs, i obrim nous horitzons.

Regidor d’Educació de l’Ajuntament Castelló