En dos anys, el renovat Certamen Literari Ciutat de Vila-real ha vist incrementada la seua presència en els mitjans gràcies a una decidida aposta per incentivar als autors que es presenten al guardó amb la publicació de la seua obra, si resulta guanyadora, en un segell de prestigi, a més de la quantia econòmica corresponent, és clar.

Si l’any passat va ser la castellonenca Unaria Ediciones l’encarregada de publicar les obres guanyadores de Salvador Belenguer i Gonzalo CalcedoL’abraçada necessària i Senectus—, en la present edició ha estat l’editorial barcelonina Alrevés la que ha pres el testimoni. En aquest sentit, no és d’estranyar, tenint en compte que el segell que dirigeix Gori Dolz s’ha especialitzat en novel·la negra, que la majoria de les obres finalistes giressin entorn d’aquest gènere que segueix en auge, com es pot comprovar gràcies al llistat de llibres més venuts en els últims anys i, també, pel nombre de jornades o festivals dedicats a ell.

Després de la decisió del jurat, que es va donar a conèixer a principis del passat mes de desembre de 2018, van sortir premiades les obres d’Andreu Martín i Alberto Valle. Tots dos autors, ambdós de Barcelona, rebran el proper 1 de març, a les 19.30 hores, a la Casa dels Mundina de Vila-real, lloc emblemàtic de la localitat castellonenca, el guardó d’aquest certamen —en la categoria de valencià i castellà respectivament— que vol seguir evolucionant per convertir-se en tot un referent a nivell nacional.

LES NOVEL·LES PREMIADES

Quines novel·les han estat les premiades? Quines històries narren? Com afirma el propi Gori Dolz, Tothom et recordarà, d’Andreu Martín, és «una novel·la extremadament actual que sorprèn el lector perquè sembla que l’acció està ocorrent literalment al seu voltant». Barcelona torna a ser l’escenari triat per Martín, «un dels més esforçats i prolífics autors de la novel·la criminal en català», en paraules de la periodista Elena Hevia. Resulta curiós que després d’inaugurar la col·lecció «crims.cat» d’aquest mateix segell amb Història de mort (2012) i després de l’èxit de la seua novel·la L’Harem del Tibidabo (2018), Martín es «retroba» novament amb Alrevés gràcies al premi vila-realenc.

La història de Tothom et recordarà ens situa a la ciutat Comtal, uns pocs mesos després de l’atemptat jihadista de les Rambles i quan falten pocs dies per a la celebració d’unes eleccions en les quals està en joc la unitat del país. En el port barceloní, entre blocs de formigó i un mar fosc esvalotat, apareix el cos sense vida de l’inspector de la Policia Nacional Santiago Ortuño. Aquest és el començament explosiu d’una novel·la en la qual Martín reflexiona sobre temes d’absoluta actualitat, com la immigració, la identitat i la situació política candent; tot això perfectament narrat amb aquest estil incisiu d’un autor que ha guanyat tots els premis haguts i per haver-hi en aquest gènere, com el Premi Hammett que concedeix cada any la Setmana Negra de Gijón —i que ha aconseguit en tres ocasions— o el Premi Pepe Carvalho que concedeix l’Ajuntament de Barcelona a la totalitat de la seva obra. A ells, i molts altres, s’afegeix ara el Premi Literari Ciutat de Vila-real, que veu engrossit el seu llistat de guanyadors amb un referent indiscutible de la novel·la negra.

ALBERTO VALLE

En la categoria de novel·la en castellà, l’obra guanyadora va ser Soy la venganza de un hombre muerto, d’Alberto Valle. Sobre aquesta obra, Dolz remarca que «aquesta novel·la aborda magistralment una trama d’usurpació d’identitat que acompanyarà al lector durant més de quatre dècades». L’editor d’Alrevés, que va formar part del jurat del certamen compost per Pedro Tejada, Imma Pitarch, l’escriptor Jordi Ledesma i Eric Gras, assegura que estem davant «una novel·la èpica escrita magistralment que deixa atònit al lector més d’una vegada», i afegeix: «Literalment tot un descobriment».

Per a Alberto Valle, que ha signat algunes de les seues novel·les amb el pseudònim de Pascual Ulpiano, aconseguir el guardó vila-realenc va suposar una veritable injecció de moral «no només perquè rebo un premi literari per una obra que m’ha fet molta il·lusió escriure i desenvolupar, durant una mica més d’un any i mig, sinó perquè, a més, és un premi que comparteixo amb un autor que admiro profundament, Andreu Martín».

En aquesta novel·la, Valle ens insta a respondre a la pregunta: Qui és Miguel Morera veritablement? Aquest és, grosso modo, el detonant d’un relat en el qual Guillermo Arganda, inspector de la Brigada de Recerca Criminal que trepitja els ravals de la Barcelona inhòspita, fètida i salvatge de 1952, creu saber-ho. Així, comença una persecució que, a través d’una narració coral, uneix i desuneix el destí d’aquests dos homes en un arc narratiu de quaranta anys, fins a 1991, a la Barcelona preolímpica i de disseny, quan arriba el moment d’ajustar comptes que han sembrat de cadàvers i ruïna les vides de Morera i Arganda i que, ara ja, tal vegada no li importin a ningú.

Dues novel·les contundents, que plantegen qüestions espinoses i que atreuen pel dinamisme de la pròpia trama. Sens dubte, dues bones lectures que aquest mes de març ja podrem gaudir en les llibreries de tot el país i que portaran el nom de Vila-real més enllà de les nostres fronteres locals. El regidor de Cultura de Vila-real, Eduardo Pérez, va remarcar en el seu moment: «Estem molt satisfets del balanç d’aquesta convocatòria del certamen, demostra que el Certamen Literari Ciutat de Vila-real segueix consolidat com una referència en el sector de les lletres». Amb aquestes dues obres, l’objectiu es manté fidel.