Literatura

Som de Llibres en acció

Acaba de presentar-se una nova associació que es compromet activament amb el foment de la lectura

Representants de les editorials fundadores de Som de Llibres.

Representants de les editorials fundadores de Som de Llibres. / Mediterráneo

Mònica Mira

Diuen que en aquest país es llig poc. Més que dir-ho, ho acrediten les estadístiques sempre gelades i impersonals, però que pretenen ser un reflex de la realitat, un toc d’atenció general. Però tan reals com eixes dades és el compromís de moltes persones per canviar-les, per deixar-se de lamentacions i passar a l’acció. I així va nàixer fa uns mesos a la província de Castelló una nova associació amb un nom que els defineix a la perfecció: Som de Llibres.

El seu objectiu es resumeix en tres paraules: fomentar la lectura i per a fer-ho aposten per la unió de forces, convençuts que, com va escriure Eduardo Galeano, molta gent menuda en llocs menuts fent coses menudes, poden canviar el món. Amb eixa il·lusió han començat a caminar i han impulsat amb èxit diferents iniciatives, com la primera Fira del Llibre de Geldo, municipi que enguany ostenta la capitalitat cultural valenciana.

Origens

Però millor contar des del principi. Malgrat que la presentació en societat de Som de Llibres és recent, el seu naixement es remunta mesos enrere, al novembre, quan diferents editorials de la província de Castelló varen seure per compatibilitzar inquietuds.

Els fundadors «som editorials, feriants i bona gent», resumeix amb una picada d’ullet la presidenta de l’entitat, Amelia Díaz Benlliure (Unaria Ediciones), qui explica que a finals de l’any passat va convocar a persones que «al llarg dels últims deu anys eren afins a la meua manera de viure la literatura, editorials tradicionals», amb ganes d’anar on faça falta per tal de promocionar els llibres i aportar coses bones a la societat mitjançant la literatura.

Fundadors

Sense pressa, no tanquen portes. Si bé les editorials fundadores són totes de Castelló, Unaria Ediciones, Batidora Ediciones, la Máquina que Hace Ping i Útero Libros, ja han sumat un nou suport, amb País del Mar i s’han fet contacte amb editors d’altres províncies. On arribaran és impossible saber-ho hores d’ara, però els seus objectius són tant ambiciosos com possibles. Han començat a caminar per tal d’assolir-los.

Com ja s’ha esmentat, la Fira del Llibre de Geldo va ser una de les seues primeres accions, així com estar present en les fires de Castelló i València, i ja tenen entre mans altres projectes, com la celebració del Dia de les Lletres Valencianes, una jornada sobre assetjament escolar, «sempre des del punt de vista dels llibres, amb la col·laboració i participació d’experts en cadascuna de les matèries que tractarem».

Iniciatives

Clubs de lectura, tallers d’escriptura, recitals de poesia, tallers de creativitat, activitats infantils periòdiques... i qualsevol idea que puga contribuir a fer que els llibres arriben a més gent i que la lectura es generalitze serà ben acollida pels seus impulsors.

Qualsevol pot ser de llibres, a banda de les editorials, qualsevol persona pot sumar-se al projecte amb una xicoteta aportació de 25 euros anuals que ofereix un ampli ventall de possibilitats, la més important, sentir que es forma part d’un somni comú, fer de la passió per la lectura un bé comú.

Madrina

Amb l’escriptora castellonenca Rosario Raro com a madrina, Som de Llibres pretén «crear un vincle amb la societat» articulant una «xarxa de persones, de lectors, d’amics de la cultura, del llibre i de la lectura». Per descomptat esperen comptar amb el suport de les diferents administracions, però des de la premissa que aquesta és una iniciativa un poc de tots i totes. L’associació agrupa a «gent solidària, que es preocupa pels altres i que intenta millorar la vida al seu voltant». Amb eixa filosofia volen omplir de lectures les programacions de la província. 

Suscríbete para seguir leyendo