Música

'Ultrasons', música que encén la ment

El festival de l’Alcora arriba a la seua edició número 14 amb una proposta plena d’alternatives

Alba Careta Group tancarà aquesta edició el dissabte 4 de novembre.

Alba Careta Group tancarà aquesta edició el dissabte 4 de novembre. / Mediterráneo

Miguel Mora

La música és vital, potser quasi tan imprescindible com respirar. Feu la prova, si esteu molt de temps sense escoltar-ne, no sembla que trobeu a faltar alguna cosa?

Els impulsors d’Ultrasons. Músiques en vibració ho saben bé. Com la importància de portar música a llocs allunyats dels escenaris habituals d’aquest tipus de propostes. Perquè tampoc parlem de qualsevol tipus de música, sinó d’aquella que ens proposa reptes, ens desafia a viatjar per nous camins i créixer com a éssers humans.

Balkanal Band obrirà el festival amb dos actuacions el dissabte 21 d’octubre.

Balkanal Band obrirà el festival amb dos actuacions el dissabte 21 d’octubre. / Mediterráneo

L’Alcora, i en concret el nucli antic, el Saló Gòtic de la Casa de la Música i els seus voltants, és un octubre més, i ja en van 14, l’escenari d’un festival més que consolidat i que ha sabut convertir-se en un referent, alhora que un certamen únic a la província de Castelló.

Com destaca el coordinador d’Ultrasons, Blai Garcia, segueixen fidels als objectius que es marcaren l’any 2019: «Una pluralitat d’estils, la promoció de novetats i el compromís cultural amb l’entorn». Tot per a mostrar «de forma reflexiva la capacitat de crear del sector musical i la seua interrelació amb altres disciplines, com ara la poesia i la dansa». 

Versonautas torna a l’Alcora per a presentar ‘Preludi a la lentitud’.

Versonautas torna a l’Alcora per a presentar ‘Preludi a la lentitud’. / Mediterráneo

La capital de l’Alcalatén es converteix així quan arriba la tardor en «un espai obert tant a artistes que s’obrin pas en l’escena musical, com d’altres propostes ja consagrades i que ja havien participat abans amb nosaltres». L’edició d’enguany, com assenyala Garcia, destaca «per l’àmplia gamma d’estils i disciplines, una gran diversitat de propostes, amb estrenes absolutes i a terres valencianes».

Gràcies a l’esforç dels components i voluntaris de l’Associació JDB, amb l’ajuda de l’Ajuntament de l’Alcora, la Diputació i l’Institut Valencià de Cultura, del 21 d’octubre al 4 de novembre Ultrasons ofereix un cartell de luxe que desgranem a continuació.

Balkanal Band

La nova formació valenciana s’estrena a Castelló aportant una dosi de ritmes festius i melodies enèrgiques. Barrejen la música popular dels països d’Europa de l’Est, incloent música balcànica i klezmer, a més del so de les Brass Bands de Nova Orleans

Mar Grimalt

L’artista mallorquina, guanyadora del Concurs Sons de la Mediterrània 2021, presentarà el seu àlbum de debut, Espurnes i coralls, acompanyada d’Ada Elionor.

Alba Careta Group

La trompetista i cantant estrena a la Comunitat Valenciana Teia, el seu tercer treball discogràfic, amb composicions pròpies que parteixen del foklore per a fusionar-se amb el jazz de forma orgànica.

Víctor Colomer

Els fans --qui no ho és?-- de la música d’Ennio Morricone per a la Trilogia del Dòlar no poden perdre’s la Dollars Trilogy del trombonista i compositor alcorí, amb una versió melòdica adaptada al jazz contemporani i la música moderna.

Versonautas

Tornen a Ultrasons amb el seu segon disc, Preludi a la lentitud. Ana Sanahuja i Roqui Albero combinen música i poesia escènica per a recordar la importància del no fer.

Efrén López i Sylvain Barou

L’Alcora assistirà a l’estrena com a duo de dos dels músics més virtuosos i versàtils en l’escena de la música d’arrel europea. I després de l’actuació, tots dos participaran en una conversa amb la musicòloga Tamara Bellés sobre la música de l’antiguitat.

Pepa Cases i Edu Comelles

El pati del Museu de Ceràmica acollirà l’espectacle Aquí i ara, on la coreografia de Pepa Cases i la música d’Edu Comelles es fusionen per a donar forma a dansa i performance amb música electrònica que interactua amb l’entorn de manera conscient.

Elena Medina

La Megi presenta el fotollibre que ha coordinat, Realismo imaginativo: pareidolia II, continuació del treball que va presentar en la desena edició d’Ultrasons. Les dues obres prendran també forma d’exposició, oferint un espai per a la reflexió. 

Tiranta Teatre

El moviment feminista arriba amb l’espectacle Veus Callades, representació creada per a Ultrasons, que uneix música i literatura per donar a conéixer dones autores silenciades al llarg de la història.

Hot Talk Club

El tema d’enguany seran els festivals i la gestió cultural. Nando Cruz presentarà el libre Macrofestivales. El agujero negro de la música i hi haurà un col·loqui conduït per la periodista cultural Sara Cano

El festival lliurarà a més el 8é Premi Ultrasons a la Colla Gegantera de l’Alcora, una associació compromesa amb la cultura popular que ha treballat des de 2011 per recuperar el patrimoni cultural de l’Alcora. Una activitat que es podrà veure en directe l’últim dia del cicle amb un passacarrer que ens portarà a les principals festivitats locals, com el Dia del Rotllo o Sant Vicent. I és que Ultrasons és molt més que música. 

Suscríbete para seguir leyendo