Educació crea una guia per afavorir l’ús igualitari del llenguatge a les aules

Aquest nou document ja està a l’abast de tot el professorat en el portal Reico de recursos web per treballar la convivència

Educació crea una guia per afavorir l’ús igualitari del llenguatge a les aules

La Direcció General d’Inclusió Educativa i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport han creat una guia per afavorir l’ús igualitari del llenguatge a les aules, que ja està a l’abast de tot el professorat mitjançant el portal Reico de recursos web per a treballar la igualtat i la convivència als centres. «El professorat tenim l’obligació, com a docents, de contribuir a fer que el llenguatge deixe de banda les expressions, les construccions sintàctiques i morfològiques o el lèxic que indiquen desigualtat de gènere», ha destacat la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés.

A més, Andrés ha subratllat que aquesta nova guia «no solament és un instrument perquè les i els docents siguem més conscients de la necessitat de fer un ús igualitari del llenguatge, sinó que també és una oportunitat per a obrir la reflexió i el debat entre l’alumnat d’ESO al voltant de l’ocultació i el menyspreu de les dones en el llenguatge, ja que tot allò que no s’anomena no existeix i allò que s’anomena malament, existeix malament».

Aquest document, sota el títol Guia d’ús de llenguatge igualitari per a la comunicació. Caminant cap a un món més incloent i referenciat, és obra de les professores Elena Simón i Joana Pavia i en ell ofereixen pautes, recomanacions i aporten recursos digitals al professorat per tal d’avançar en l’ús no sexista del llenguatge. «Quan les dones i el que es considera femení es tracta de manera despectiva, insuficient, dissimètrica o imprecisa, el que es produeix és un tractament inadequat de la meitat de la població que, simbòlicament, es situa en les posicions inferioritzades d’ocultació, menyspreu o ambigüitat».

La guia planteja al professorat nombroses solucions per acabar amb el vici sexista de l’ocultació de les dones en el llenguatge, com ara anomenar les dues parts (xiques i xics), utilitzar noms col·lectius (veïnat, ciutadania, professorat), adjectius neutres (associació veïnal, consell ministerial) o la funció en lloc del càrrec (direcció, sindicatura) en compte del masculí comprensiu dels dos gèneres.

Aquest nou recurs per promoure l’ús del llenguatge igualitari a les aules es va presentar ahir en el marc de les activitats del Dia Internacional de la Dona. A més de donar a conéixer la guia de la mà de les autores, en l’acte, que va tindre lloc al Conservatori Professional de Música de València, també es van mostrar experiències de centres docents referents en la promoció de la igualtat en l’àmbit educatiu i es va celebrar un concert didàctic a càrrec del quintet Casulana, una formació musical integrada per dones que treballa en la recuperació de l’obra silenciada de compositores al llarg de la història de la música.

Pulsa para ver más contenido para ti