'ECOSCORE DE LES ROBES'

França avalua la petjada contaminant del tèxtil

Posarà en marxa a partir de la tardor un nou sistema d’etiquetatge

La idea és conscienciar al consumidor perquè compre robes més sostenibles.  | MEDITERRÁNEO

La idea és conscienciar al consumidor perquè compre robes més sostenibles. | MEDITERRÁNEO / R. D. M.

El Govern francés va anunciar que posarà en marxa a partir d’aquesta tardor un sistema d’etiquetatge que avaluarà la petjada contaminant de les robes en un moment en el qual les emissions associades a la producció tèxtil han augmentat a tot el món. El Ministeri de Transició Ecològica va detallar que el nou ecoscore de les robes --inspirat en el conegut nurtiscore, que atorga una nota nutricional als aliments-- s’aplicarà "de manera voluntària" en un primer moment. No obstant això, el Ministeri va deixar la porta oberta a fer-lo obligatori en 2025.

Segons el Govern, el sector tèxtil va representar en 2016 el 8% de les emissions de carboni a tot el món i, "si no es fa res per a remediar-ho", podran disparar-se fins al 25% d’ací a 20 anys. Així mateix, cada francés compra, en mitjana, 48 nous articles de roba, una cosa que el Ministeri considera "ultracontaminant".

Funcionament

La idea d’aquest ecoscore és conscienciar al consumidor perquè compre robes més sostenibles. Segons dades de la indústria francesa, un quilo de tèxtil consumit al país genera 54 quilos de CO2 (tenint en compte que la producció és importada en el 95,7%). No obstant això, eixe mateix quilo made in França genera la mitat de CO2.

El ecoscore tèxtil tindrà en compte les emissions de la producció i distribució d’una roba, la contaminació de l’aigua en el seu procés de fabricació i la durabilitat dels materials usats per a evitar l’usar i tirar. Com més baixa siga la nota, "més virtuós" serà el producte, va puntualitzar el Ministeri francés de Transició Ecològica.