BIODIVERSITAT

La pesca sostenible dona esperança a les tonyines

Durant la primera dècada del segle es van produir entre 10 i 26 milions de tones de peix a tot el món, procedent de pesca il·legal o no reglamentada

La tonyina roja de l’Atlàntic era una de les espècies més amenaçades per la pesca excessiva.

La tonyina roja de l’Atlàntic era una de les espècies més amenaçades per la pesca excessiva.

R. D. M.

La tonyina ha sigut una de les espècies més amenaçades dins de la llista roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN), sobretot a causa de l’excés de captura d’aquests animals i la pesca il·legal.

Des de 1980 fins a 2008 l’activitat pesquera es va incrementar exponencialment arribant a generar més de 50.000 tones de tonyina roja a l’any en l’Atlàntic oriental i la mar Mediterrània, segons dades del Consell d’Administració Marina. S’estima que durant la primera dècada del segle es van produir entre 10 i 26 milions de tones de peix a tot el món procedent de pesca il·legal, no declarada o no reglamentada.

En concret, la tonyina roja de l’Atlàntic era una de les espècies més amenaçades per la pesca excessiva, fins que fa uns anys va passar de la categoria «en perill» a «preocupació menor», augmentant el nivell de les seues poblacions gràcies al desenvolupament de nous enfocaments de pesca sostenible a llarg termini.

Evolució

Altres túnids d’aquest tipus, com la tonyina roja del sud, que va passar de l’estat «en perill crític» a «en perill», o la tonyina del nord de «quasi amenaçat» a «preocupació menor», van millorar les seues estadístiques mundials a causa d’una lluita més eficient contra la pesca il·legal i el compromís internacional, segons la IUCN. No obstant això, i encara que la població de les tonyines continue creixent, moltes varietats segueixen greument minvades en determinades poblacions regionals, com la tonyina roja del pacífic, que es troba a menys del 5% de la seua biomassa original.

Una altra de les causes que no ajuden a aquests animals és el calfament global, ja que segons un estudi d’AZTI, les temperatures superiors a 28 graus podrien ser negatives per al seu creixement. En el cas de la Mar Mediterrània han demostrat que superarà aquest llindar en 50 i molts túnids es desplaçaran a zones més fredes, perdent la biodiversitat.