L’activitat cultural a les comarques de Castelló va despertar fa unes setmanes, després de més de dos mesos d’inactivitat, amb la reobertura de museus en la fase 1 i d’espectacles com ara els teatres i les actuacions musicals quan el nostre territori va entrar en la fase 2. Amb l’entrada en la fase 3 de tot el territori valencià, les condicions en les quals el públic pot accedir als espais culturals s’han flexibilitzat i l’aforament ha augmentat fins al 75% de la seua capacitat màxima, sempre seguint les normes d’higiene i distància física establertes per sanitat.

En aquest context, l’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha programat una cloenda de la temporada del Teatre Principal de Castelló molt especial amb la representació de l’obra Instruccions per a no tenir por si ve la Pastora el diumenge 28 de juny. Aquesta representació compta amb un simbolisme especial per a Castelló, ja que es tracta d’una peça 100% castellonenca en tots els sentits. Des de la producció, realitzada per la companyia La Ravalera, passant per la interpretació i especialment el personatge de La Pastora, molt popular a la comarca de Els Ports, tot està impregnat per un intens aroma castellonenc.

L’obra, creada per Laia Porcar i Núria Vizcarro i dirigida per Joan M. Albinyana recorre el personatge de La pastora, qui va ser una persona real relacionada amb els maquis de Els Ports. La Pastora va ser una dona amb una sexualitat molt especial. El seu físic era com el d’un home fort, com era el dels treballadors del camp de l’època i ningú o poca gent sabia que era en realitat una dona. Va habitar els límits dels gèneres i fou coneguda com a dona lèsbica i sanguinària, molt masculina, sent condemnada a la marginalitat i a l’exclusió social a causa de la incomprensió davant la diferència.

Alfonso Ribes, coordinador territorial de l’IVC a Castelló, destaca sobre aquesta peça de petit format amb una escenografia molt senzilla combinada amb testimonis reals en format audiovisual, «l’especial delicadesa i sensibilitat amb la qual s’ha tractat la història d’aquesta dona per part de la productora». Sobre el perquè l’IVC ha triat aquesta obra per a finalitzar la temporada al Teatre Principal de Castelló, Ribes comenta que «a pesar que l’obra ja havia estat estrenada al Paranimf de l’UJI, molta gent es va quedar sense poder veure-la degut al confinament provocat per la pandèmia, i vam pensar que havíem de tancar la temporada amb aquesta representació pel simbolisme que té per als castellonencs i castellonenques», per a concluore que «aquesta peça val molt la pena, ja que és molt bonica i molt entranyable, sobretot per a la gent de Castelló».