«Amor, dulce tormento». Aquest és el títol triat per la soprano castellonenca Sandra Ferró i el llaütista Juan Antonio Martínez per al concert que oferiran el pròxim 30 de maig en un escenari poc comú per a la música, com és el Planetari de Castelló. Serà allí, en aquest lloc dedicat a l’astronomia, a l’estudi i recerca de les estrelles i altres disciplines científiques, on se celebri aquesta sessió especial del cicle Sons de Primavera que promou l’Ajuntament de Castelló.

Sorprenent resulta el tema i el programa triat per a l’ocasió en comprovar que Ferró s’endinsa en els primers períodes de la música barroca i també renaixentista, amb autors com Vincenzo Capirola, Pierre Attaignant, Claudin de Sermisy i Claudio Monteverdi, entre altres. Acostumats ens té la cantant a interpretacions del període tardo-barroc i clàssic, si bé ha demostrat posseir una capacitat sorprenent per a escometre altres estils i registres. Som molts conscients.

EL PROGRAMA

Amb una cita de Miguel de Cervantes que serveix a manera de preàmbul —¿Quién me causa este dolor? / Amor. / Y sus males, ¿quién los cura? / Locura— Ferró i Martínez realitzaran un viatge en el temps amb un propòsit concret. «A través de les peces musicals del Renaixement i el Barroc —asseguren— recorrerem els principals països de l’Europa del Segle d’Or descobrint aquest complex sentiment —l’amor— i la seua universalitat i vigència a través dels segles». Així, podrem escoltar peces de compositors britànics, francesos, italians i espanyols, des de John Dowland i Henry Purcell, a Claudio Monteverdi, Vicenzo Capirola i Giulio Caccini, o Pierre Attaignant, Claudin de Sermisy i Henri le Bailly. Quant als autors de la nostra geografia, dir que tant la soprano com el llaütista, intèrpret de tiorba i guitarra barroca, volen rendir el seu particular homenatge a José Marín, compositor, cantant i guitarra espanyol del qual se celebra el 400 aniversari del seu naixement. D’ell interpretaran un total de quatre peces (Desengañemonos ya; No piense Menguilla; Ojos pues me desdeñais i Todo eres contradicciones), i també la Zarabanda de Gaspar Sanz, compositor, organista i guitarrista del Barroc espanyol.

Un concert singular per l’espai on tindrà lloc, el Planetari, i per un repertori que ens conduirà a reviure èpoques passades de la nostra tradició musical. Una gran oportunitat per a gaudir una vegada més de la veu de la soprano de Castelló.