L’any 2017, el nombre de víctimes de violència de gènere, amb ordre de protecció o mesures cautelars, menors de 18 anys a Espanya va arribar a 653. L’augment respecte a l’exercici anterior va ser d’un 14,8% i en els dos últim anys acumulem més de 33 punts d’increment del nombre de víctimes.

Em resulta paralitzant, com a mare i com a professional de l’educació, que tantíssimes joves hagen quedat atrapades, ja a aquestes edats, per les mentides del masclisme. Però com a regidora d’Igualtat em resulta molt preocupant i em fa veure com a urgents i prioritàries les polítiques educatives i les acciones de conscienciació per evitar que l’abús i l’agressió es normalitzen.

Perquè la mantinada, el colp de peu o la punyada són el final d’un llarg camí en el qual hem acceptat el control, hem normalitzat la possessió i hem enaltit els cels com a manifestació d’amor. Aquest camí comença quan ensenyem les xiquetes que no han de cridar l’atenció, que han de ser pacients, que el seu lloc sempre ha de ser el d’estar en segon pla i que, passe el que passe i siga quina siga la circumstància, l’amor les salvarà de ser desgraciades.

Eixes lliçons comencen quan els presentem com a referència certs personatges de ficció com la desventurada Ventafocs, a qui només un príncep pot allunyar-la d’una família que l’explota, o com Bella, el destí de la qual és estar amb la Bèstia malgrat els menyspreus diaris. Trencar amb aquests estereotips, oferir una aproximació crítica i encoratjar les joves al fet que es fixen en altres referents femenins són algunes de les finalitats de l’exposició No más princesas, cedida per la Fundació Isonomia a Almassora i que marca l’inici dels actes en conmemoració pel 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere.

Eixos nous models de dona són també els que vam reivindicar en la Gala de l’Esport Local, en la qual la Regidoria d’Esports va voler reconéixer el gran protagonisme que tenen les dones en múltiples vessant del sector esportiu i donar a valor a trajectòries com la de la jugadora almassorina d’handbol Nerea Fernández. La tenacitat de Nerea al terreny de joc i la passió amb la qual defensa cada partit ens serveixen com a exemple per a moltes xiquetes i són un instrument més en una estratègia educativa que vol que les dones del futur siguen independents i conscients i tinguen criteris propis per evitar caure en les trampes del patriarcat. Només així acabarem amb els maltractaments i només així aconseguirem que eixes 653 menors d’edat i eixes 29,008 víctimes totals de la violència de gènere es reduïsquen a zero.

*Primera tinenta d’Alcaldia d’Almassora