Ara toca tornar a posar en marxa Borriana en condicions i encaminar l’esforç a la seua reconstrucció econòmica i social, sense oblidar-nos que el virus segueix a l’aguait. Per a la reactivació, es necessita, una vegada més, altura de mires, patriotisme --i no precisament aquell que s’enrotlla en les banderes, sinó el patriotisme solidari que arrima el muscle i col·labora amb aquells que més ho necessiten-- i mantindre a ratlla el virus de la divisió i la provocació i deixar d’utilitzar la pandèmia i la crisi per a erosionar, per a voler guanyar des de la fal·làcia allò que no s’ha guanyat amb l’argumentació i la seducció.

Borriana es mereix, ara, que el govern municipal, els partits polítics, els sectors productius i la ciutadania estiguem units per a superar la pandèmia en els aspectes més necessaris: el sanitari, l’econòmic i el social.

Pensant en el dia després, en la reactivació econòmica i comercial del nostre municipi, des de l’Ajuntament hem avançat un paquet de mesures que permeta, amb la seua aplicació, no solament pal·liar les pèrdues ocasionades en l’àmbit domèstic, sinó també afavorir la recuperació dels autònoms, les pimes i els sectors productius més afectats per la desacceleració com a conseqüència de la crisi sanitària.

Així, hem impulsat un pla dinàmic i flexible que s’adapte a les demandes reals de l’actual situació, encaminat a reactivar l’economia del municipi, amb la utilització de tots els recursos de què podem disposar des de l’administració local, començant pel nostre superàvit, però sense oblidar l’obligatorietat legal de mantindre l’equilibri financer per a evitar l’endeutament.

També hem activat una modificació de crèdit de 400.000 euros, ampliables segons les necessitats, destinada a crear una nova línia d’ajudes econòmiques dirigides a autònoms, pimes i mutualistes, per a complementar les ja proporcionades per la Generalitat i pel Govern i posat en marxa diferents campanyes per a incentivar el comerç local.

A més de destinar part del superàvit pressupostari de 2019 a finançar despeses de serveis socials i promoció social derivats de la crisi sanitària per a incrementar les subvencions a entitats socials, com és el cas de Creu Roja i de Cáritas en l’àmbit local.

Tot l’esforç de controlar l’epidèmia ens acosta a la reactivació econòmica, però cal recordar i insistir que la recuperació és cosa de tots, sanitària i econòmica. Ajudant els altres ens ajudem a nosaltres.

*Alcaldessa de Borriana