Un any des que un 26 de maig del 2019, el PSPV-PSOE de Vinaròs, guanyés després de vint-i-nou anys. Més enllà d’aquesta fita que alguns companys i companyes recorden amb emoció durant aquests dies, el que s’ha demostrat és que, en un any, la història pot canviar de forma aclaparadora.

El temporal Glòria i la covid-19, han sigut els actors que han aparegut de forma imprevista a escena per posar a prova la capacitat de resposta d’un govern i d’una societat, la vinarossenca, que sempre apel·la a la renaixença des de la tristor, els problemes o la desolació. Amb la pandèmia però, a Vinaròs ha succeït un fet que feia dècades que no es produïa i que ha ajudat, de forma directa i indirecta, a accelerar i consolidar des dels fonaments un procés de reconstrucció global de tota la nostra ciutat: la unitat política.

Més enllà d’alguns fets aïllats, he d’afirmar públicament, que el comportament dels i les portaveus dels partits de l’oposició a la nostra ciutat ha sigut encertat i constructiu en la majoria dels casos. Hem entès, positivament, que a Vinaròs no se l’aixeca sol. O ens ajudem a aixecar-nos entre tots, o no tindrem forces suficients per a fer-ho.

Hem de ser capaços de passar de la por al respecte i, en el moment adequat, del respecte a la il·lusió per conquerir un nou futur que a poc a poc es va albirant de manera tènue però ferma. Com a un conjunt, hem defensat els interessos de la ciutat en situacions que ens han semblat perjudicials per als veïns i que afloraven vells sentiments de desigualtat territorial en ciutats del nord o de frontera que crèiem desterrats. Tal com va dir el nostre president Ximo Puig, la lleialtat no és submissió. I, des de l’absoluta lleialtat institucional, Vinaròs no es mereix ni més ni menys que altres. Simplement es mereix el tracte que li correspon.

Cadascú pertanyem a diferents partits amb ideologies determinades que marquen la línia política de propostes, maneres d’entendre la vida o, efectivament, maneres d’entendre el nostre Vinaròs. Però, per damunt de tot, hi ha una cosa que els 6 partits polítics del consistori i el regidor no adscrit compartim i hem de compartir: vetlar pel bé de Vinaròs. Seguim doncs, ara i sempre, per Vinaròs, amb unitat.

*Alcalde de Vinaròs