L’any comença com va acabar 2017, çò és amb xantatges, mentides i la insuportable sensació d’estar tornant a un passat on caçar bruixes era l’afició més comuna entre els guardians de la moral i les tradicions. Comencem per aquesta última sensació. Enguany, al mateix temps que l’Ajuntament lluirà una pancarta commemorant els 40 anys de progrés i democràcia aconseguits gràcies a la Constitució del 135 i el 155, el Partido Popular i Ciudadanos seguiran perseguint als professors de les nostres escoles per, segons ells, adoctrinar alumnes. És curiós que consideren adoctrinament, per exemple, al fet de penjar un mapa lingüístic en els passadissos d’una escola però que vegen d’allò més normal que un professor de l’Opus Dei dicte doctrina catòlica en qualsevol col·legi públic. Sobre tot si tenim en compte que el mapa reflecteix un fet científic (un espai geogràfic que comparteix, entre altres coses, la llengua) mentre que l’altra és una qüestió de fe que únicament es sustenta en les pròpies conviccions personals de cadascun.

D’altra banda, continua el xantatge del Govern de Rajoy a algunes comunitats autònomes, entre elles al País Valencià. Montoro, que és el ministre més diligent en la pràctica de l’extorsió, ens ha advertit que si volem tenir el finançament que ens pertoca hem de votar els pressupostos de Rajoy. I després el loquaç Pérez Macián diu que Castelló en Moviment fa xantatge al govern municipal quan negocia millores per a la ciutat. Potser ho diu perquè no exigim comissions en B i açò li costa d’entendre.

Finalment tenim les mentides. Ens diuen, i açò ens ho diuen des de diferents fronts, que estem superant la crisi perquè l’atur ha baixat. Només algunes matisacions: des que el PP governa, es realitzen 4,1 milions d’hores de treball menys a la setmana en tot l’estat, o siga que durant aquests anys s’ha destruït molta ocupació. A més Espanya registra la major taxa de temporalitat de tota la Unió Europea, excepte Polònia, duplicant la mitjana de la UE i al País Valencià, el nombre de persones amb treball però que està en el llindar de la pobresa és cada vegada major. El que s’ha dit, comencem l’any com acabàrem 2017.

*Regidor de CSenMoviment