Hui a l’Alcora celebrem una de les tradicions més significatives de la nostra localitat: la Festa del Rotllo. Una festivitat que enguany compleix 260 anys d’història i que té el seu origen en l’aparició de la Font Nova en 1751, fet que va provocar, com ens recorda el Cronista Oficial de la Vila, que l’Ajuntament oferira al poble fer festa tots els anys a Sant Cristòfol. És en 1756 quan comença la festiva romeria. Des de llavors, se celebra els dilluns de Pasqua, coincidint amb l’antiga festivitat de l’Àngel.

La nostra genuïna Festa del Rotllo està molt arrelada en el sentiment popular, i cada any congrega multitud de persones que acudeixen a participar en la Romeria d’Infants, considerada l’única romeria de l’Estat on els protagonistes són els xiquets, i per al posterior repartiment dels rotllos. Concretament, avui es repartiran al voltant de 7.500 rotllos. Este dia, l’Alcora augmenta considerablement la seua població amb l’arribada de veïnes i veïns que viuen fora, gent de tota la comarca i també de la resta de la província.

La Festa del Rotllo compta amb la declaració de Festa d’Interès Turístic Provincial, distinció que ressalta la seua importància. Vull recordar que divendres passat va tindre lloc la Rompida de la Hora, recentment declarada d’Interès Autonòmic. En tres dies, dues Festes d’Interès Turístic. Orgullosos de les nostres celebracions. H

*Alcalde de l’Alcora