Dijous passat el ple de l’Ajuntament de Castelló aprovava tres ordenances municipals. No resulta una tasca simple perquè la seua redacció sol ser complexa i perquè la seua aprovació també sol demorar-se. En els tres casos, substituiran altres ordenances ja obsoletes que provocaven dificultats o simplement eren impossibles de complir. Ara, a més de millorar tràmits administratius i adaptar-se a normes de rang superior, podrem donar resposta a problemes quotidians de la ciutadania.

Una d’elles és la nova ordenança de tanques publicitàries en via pública. L’anterior, aprovada en 2001, potser siga l’ordenança més obsoleta i més allunyada de la realitat perquè el 99% de les tanques que existeixen a Castelló són irregulars. El sector (divers i complicat) necessita regularitzar-se per guanyar, entre altres coses, en seguretat i això tan sols és possible amb l’aprovació definitiva d’aquesta ordenança. Altra ordenança amb una gran incidència en el dia a dia de la ciutat és la de guals. L’anterior datava de 1999 i impedia, per exemple, concedir un gual on caberen menys de cinc cotxes. A més s’introdueix l’opció del gual temporal que pot ser beneficiós per a una part de la ciutadania.

L’ordenança que més expectació ha generat ha estat la de soroll. Malauradament, el soroll no és un problema d’ara. Cal dir que les mesures correctores de les ZAS tenen una reglamentació independent de les ordenances locals però aquesta nova ordenança busca l’equilibri entre oci i descans, a més de facilitar els procediments de tramitació o eliminar greuges comparatius entre festes municipals. En definitiva, tres avanços administrativament i en la vida quotidiana de la ciutat. Legislar és una obligació com a govern i no una imposició com alguns volen fer entendre. Aquestes ordenances volen millorar el dia a dia, és a dir, contribuir en fer un Castelló millor. En això estem.

*Portaveu Grup Socialista a l’Ajuntament de Castelló