Dues són les que entenc com a claus i fonament de l’èxit educatiu: d’una banda, els i les professionals que s’encarreguen d’eixa labor docent, i d’altra, les infraestructures i recursos materials amb els que compta el món de l’educació i els seus centres. I com a regidora d’Educació i docent durant molts anys a Borriana, sé perfectament quina és la capacitat i l’esforç continuat del conjunt del professorat que desenvolupa el seu treball als centres d’infantil, primària o secundària.

Però també eixa experiència em va fer coneixedora de les deficiències que durant unes quantes dècades van viure els centres educatius de la ciutat pel que fa a les dotacions, recursos i infraestructures. Per tant, enteníem que eixe esforç i eixa dedicació del professorat havia d’anar de la mà de millores i adequacions dels centres educatius amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació. I en això hem estat treballant, seguim treballant i ho seguirem fent durant el proper any. Només alguns exemples: el CEIP Cardenal Tarancón, que ha passat dels barracons a un dels centres més complets i dotats del territori valencià. Al CEE Pla d’Hortolans s’ha construït una rampa d’accés i s’han millorat i adequat diverses zones del pati interior; Al CEIP Penyagolosa es van solucionar els problemes sorgits amb les humitats; al Roca i Alcaide s’ha instal·lat un ascensor per millorar l’accessibilitat, s’ha creat una rampa d’accés i s’ha millorat i adequat el pati de la zona d’infantil; Al CEIP Novenes de Calatrava s’ha instal·lat una estructura a la zona del pati per millorar les estades al pati amb zones d’ombra i de joc. Al CEIP José Iturbi s’adequava la malmesa zona d’entrada i se substituïen portes i tancat per millorar l’accés; I aquesta setmana, se’ns han cedit les competències per a la construcció del nou IES Jaume I, dotat amb un total de quasi 14 milions d’euros.

Cal posar més exemples sobre el canvi de polítiques i dotacions educatives fins a 2015 i les dels darrers quatre anys? No sé si obtindran massa respostes per part dels antics responsables, que deuen estar massa enfeinats convertint barracons en ferralla o buscant els més de milions d’euros de sobrecostos que va costar la construcció de 200 centres, si se’ls pot dir així, perquè més bé eren camps sembrats de barracons. I a pesar de l’esforç realitzat per part de la Conselleria i amb l’augment dels recursos municipals en quasi un 25%, no s’ha pogut solucionar la totalitat de les deficiències detectades, però seguirem treballant cada dia en la millora de l’educació a Borriana.

*Alcaldessa de Borriana