Fa uns dies ens van donar una de les majors alegries en molt de temps: la Generalitat Valenciana per fi aprovava l’acceptació de cessió del Centre de Dia. Això signifca, de facto, que en estos moment l’edifici «ja no és» de l’Ajuntament sinó de la Conselleria i, per tant, està en disposició d’oferir el servei d’assistència al més prompte possible. Mirant enrere, recorde que ara fa justament 10 anys, a les portes d’unes eleccions municipals, s’inaugurava l’edifici que s’havia construït amb el Pla E de Zapatero . S’havia anat de pressa i corrent, sense cap previsió d’obertura ni de gestió. És a dir, s’havia començat la casa pel terrat.

Una de les primeres reunions que vaig tindre com a alcalde va ser amb el director general de Benestar Social en juliol de 2011, amb l’objectiu de conèixer si hi havia algun pla per traure-li profit al Centre de Dia. La reunió va ser curta, molt curta, i la resposta també: «No». No hi havia cap previsió per activar-lo. És més, el director, al qual li vaig agrair la seua honestedat i claredat, ens va comunicar que fins i tot la seua Conselleria no era partidària de la seua construcció, ja que no pretenien gestionar-lo.

La resta, ja la coneixeu. En estos anys hem treballat de valent per tal d’aconseguir el que ara hem fet, que l’edifici passe a mans de qui té la competència. Mentrestant, hem intentat aprofitar la infraestructura per tal que no es quedara obsoleta, amb el trasllat dels Serveis Socials i l’obertura d’una unitat de respir gestionada per la Fundació Alzhéimer Salomé Moliner, a qui públicament els hem d’agrair la seua col·laboració perpètua en el treball conjunt.

El camí ha sigut llarg i tortuós, però estem a les portes d’aconseguir un dels grans objectius de la legislatura: l’obertura definitiva del Centre de Dia, que oferirà un servei digne i necessari a tota la població durant les pròximes dècades. H

*Alcalde de Betxí