Aumb motiu de la recent declaració per part de la UNESCO del dia 16 de maig com a Dia Internacional de la Llum, els alumnes de 2n d’ESO del col·legi de la Magdalena van participar amb el projecte Llum i color, en un esdeveniment organitzat pel Grup de Recerca d’Òptica de la Universitat Jaume I que es celebrava aqueix dia en l’Edifici Menador Espai Cultural de la capital de la Plana.

El projecte ha sigut un treball interdisciplinari entre les assignatures de Física i Química, Tecnologia i Educació Plàstica, i ha tingut com a objectiu fonamental difondre la importància que té la llum en la societat i incidir que realment és la llum la responsable de donar color a tots els objectes.

I és que, tal com els van recordar als participants, el color no està en les coses, sinó en la propia llum que utilitzem per a il·luminar-les.

demostració

Per demostrar-ho, els alumnes de 2n d’ESO van pintar diversos llenços amb el tema De quin color són les besades?, usant com a únics colors el blau i el roig. També es van encarregar de fer el disseny d’una caixa gran de cartó a la qual van nombrar la maquina del color. A l’interior van posar el llenç triat i ho van il·luminar amb tres llanternes de diferents colors.

El llenç de la besada il·luminada amb llum blanca absorbeix totes les freqüències de llum excepte la llum roja i la blava, que és la que reflecteix i arriba fins als nostres ulls.

És una besada blava i roig. Però quan van il·luminar la besada amb llum roja, la part blava ho absorbeix i, com no hi ha blava per a reflectir, es veu negra, mentre que la part roja sí pot reflectir la llum roja i es veu roja. La besada es veu roig, la qual cosa en psicologia s’associa amb passió i emoció.

més experiments

De la mateixa manera passa quan s’il·lumina amb llum blava, però ara la part roja l’absorbeix i, com no hi ha roig per a reflectir, es veu negra, mentre que la part blava es veurà blava. La besada és blava. En psicologia té un significat espiritual i projecta el que desitgem que romanga.

Amb aquest senzill experiment van demostrar que realment és la llum la que omple al món de color. És per açò que en els dies ennuvolats veiem les coses amb colors freds, grisos i apagats, però en dies assolellats veiem les coses plenes de color i més alegres.

I les besades? De quin color són les besades per a tu?, els van preguntar als alumnes els responsables d’aquest experiment. Ara, els i les joves tindran molta més clara la seua resposta.