«L’important és veure allò que resulta invisible per als altres», va dir en el seu moment Robert Frank sobre la fotografia. L’autor de The americans, treball que en certa manera va canviar el rumb de la fotografia a mitjan segle XX, tenia molt clar quan va pronunciar tals paraules que tota imatge és o pot ser una representació d’alguna cosa que va més enllà de l’evident, del que considerem real o tangible.

Sé molt bé que molts pensen en la fotografia com un document fidedigne de la realitat, una representació plausible, veraç, del que succeeix. Imagino que no fa falta, a hores d’ara, parlar sobre la subjectivitat de la fotografia. Tots tenim un punt de vista i en el moment de prémer el disparador ja tenim una idea preconcebuda de l’enquadrament que volem, és a dir, d’allò que volem capturar i el que deixem fora del camp de visió. Estem, per tant, davant una adulteració de la realitat. Entendre això és molt important, perquè tot en aquesta vida és una representació d’alguna cosa, i pot falsejar-se, donant motiu a l’experimentació.

Deixant a un costat, de moment, aquest qüestionament sobre la certesa de les imatges, volgués reprendre les paraules de Robert Frank per a afirmar que alguns autors han sabut fixar la seua mirada en aspectes que a priori se’ns escapen. Tenen una altra mirada, i el que crec més important, el seu pensament fuig de totes aquestes normes de composició, de llenguatge i estructura, de narració... que, sent importants, perquè la tècnica en l’era de la reproductibilitat és important, no és primordial a l’hora de valorar un treball o projecte fotogràfic en l’actualitat. Siguem sincers, els lligams imposats, en l’àmbit que sigui, són un retrocés considerable, i cal donar cabuda als nous llenguatges i idees, cal obrir les nostres ments; hem d’agitar-les.

XVII EDICIÓ

Un any més, i amb aquest ja van setze, la província de Castelló celebra el seu festival de fotografia a la primavera: Imaginària. Organitzat per l’Aula de Fotografia del Servei d’Activitats Socioculturals (SASC) i el Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, en col·laboració amb els diferents ajuntaments que participen en cada edició —enguany Almenara, Benicàssim, Morella, Onda Sogorb, Vistabella, Vilafranca, Vila-real i el Port de Sagunt—, a més d’un gran nombre de patrocinadors i col·laboradors, aquesta iniciativa busca que la fotografia «tingui cabuda en la programació cultural de les institucions públiques del territori en el qual l’UJI té una influència més immediata», en paraules de Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura de la Jaume I.

Per a Lázaro, i per a Daniel Belinchón, coordinador del certamen, l’objectiu és donar visibilitat, afavorir la promoció i reconèixer als professionals de l’àmbit de la imatge. Per això, a més de les exposicions previstes, com la de Pablo Chacón que inaugurarà el festival aquest pròxim 3 de maig a la Llotja del Cànem, es duran a terme altres activitats alternatives que ens susciten gran interès, com la presentació del projecte OAK Magazine, de Javier Corso, la xerrada que impartirà Judith Prat, la presentació del la iniciativa Beerlovsky, les diferents visites guiades programades o el taller exprés d’edició i maquetació de projectes fotogràfics que impartirà Lidón Forés. Tampoc podem oblidar-nos de la quarta sessió del Photobook Club Castelló, que tindrà lloc el 17 de maig i que comptarà amb la presència de Juan Pedro Font de Mora i Joan Alvado, o la presentació de l’últim llibre de Xavier Ferrer Chust, Verbo, el dia 25 a la Llotja del Cànem.

EXPOSICIONS

Entre totes les propostes d’enguany, hi ha cabuda per a la fotografia més academicista i també per a la pictorialista, o la més «tradicional» i la més «contemporània». Destacar algun treball per sobre de la resta seria, potser, contraproduent; a més l’important d’aquesta cita, i de tota manifestació cultural, és precisament acostar-se sense temor i treure les conclusions que un vulgui, perquè cadascun de nosaltres tenim opinió. No obstant això, sí que ens permetem la gosadia de comentar o, millor dit, citar alguns noms que satisfan la nostra curiositat.

Al nom ja citat de Pablo Chacón, s’uneixen els de Judith Prat o José Ferrer, a més del d’Andoni Lubaki, qui presentarà en el Museu de Belles Arts de Castelló una de les propostes més singulars, Rif, en el qual recupera uns negatius d’un familiar que va fer com a fotògraf en la guerra del Rif en 1923, i els «uneix» amb les seues pròpies imatges. A tenir en compte, perquè sempre hi ha talents desconeguts, l’exposició dels alumnes de l’Aula Foto Cine Lledó i la proposta del col·lectiu Imogen Calei. La informació de totes les exposicions es pot trobar en la web www.imaginaria.uji.es i per tant, a nosaltres, només ens queda convidar-los al fet que s’atreveixin a mirar.