Vila-real compleix 745 anys i ho celebrem, un any més, de la millor manera que sabem: retent un homenatge a la nostra història i a aquells que, dia a dia, fan possible que la nostra siga la ciutat oberta, viva, innovadora, treballadora i solidària que som. Les societats necessitem sempre de referents on mirar-nos, persones que despunten pels motius més diversos en els àmbits i sectors més diferents, dones i homes, col·lectius i associacions, que representen els valors amb els quals ens sentim plenament identificats. L’obligació d’un Ajuntament, com institució pública més pròxima a la ciutadania, és dotar-nos dels mecanismes necessaris per a reconéixer aquestes aportacions i posar en valor la tasca de totes aquelles persones sense les quals la nostra ciutat no seria la mateixa.

Amb aquest objectiu, coincidint sempre amb la commemoració de la fundació de Vila-real com a poble pel rei Jaume I en 1274, l’Ajuntament de Vila-real atorguem cada any els Premis 20 de Febrer. Un reconeixement senzill, però sincer i tremendament emotiu que ens permet posar en valor les contribucions socials dels nostres conciutadans per fer cada vegada més gran i millor la nostra ciutat. Enguany, els guardons, que lliurarem diumenge que ve seguidament a l’homenatge a la nostra Carta Pobla, recauen sobre personalitats i col·lectius que descriuen a la perfecció el Vila-real que hem sigut, el que som i el que volem ser. Una ciutat arrelada a les tradicions i l’espiritualitat, de la mà de Conchita Catalán, autèntica ànima de la Puríssima, i del portador de la Mare de Déu Leandre Adsuara; un Vila-real bressol d’artistes i inspiració dels pinzells de Juan Bautista Llorens Bort; una societat lluitadora i solidària, que no deixa mai de respondre a la crida de l’Associació Conquistando Escalones i el seu president, Abrahán Guirao, per a trobar una cura a la seua malaltia, una distròfia muscular de cintures, amb investigacions que serviran també per a fer front a la sida.

Un Vila-real, doncs, d’artistes, que aposta per la investigació, solidari, ancorat a les tradicions i als nostres símbols, però que mira al futur amb optimisme. Un Vila-real de gent implicada amb la ciutat i lluitadora, que posem en valor amb aquests Premis 20 de Febrer, com espill on mirar-nos i exemple per a tots nosaltres. Ho fem, a més, en un marc immillorable, com és el de fer la vista enrere per a celebrar els 745 anys d’història. Una trajectòria compartida que no hauria estat ni serà mai possible sense les contribucions individuals de gent com Conchita Catalán, Leandre Adsuara, Juan Bautista Llorens Bort i Conquistando Escalones. Per això, perquè el reconeixement social és la recompensa més valuosa al treball i un al·licient per a la millora constant, la més sincera enhorabona als nostres premiats de 2019. Amb vosaltres, Vila-real seguirà sempre complint anys, orgullosa de la seua gent. És un orgull per a mi com alcalde i representant de tots els veïns de Vila-real comptar amb persones com vosaltres, humils, treballadors i discrets, però que fan que Vila-real avance.

*Alcalde de Vila-real