Durant les últimes setmanes (exactament des del passat 21 de novembre) els tres partits polítics de l’Acord de Fadrell hem viscut una situació complicada al Govern municipal. La decisió legítima de la presidenta del Patronat de Festes i regidora delegada de no convocar Assemblea de Festes per triar una nova Junta abans del 75 aniversari de la Magdalena es va trobar amb la discrepància legítima de Compromís. Des d’eixe dia, els tres partits ens hem intercanviat interpretacions del reglament del Patronat de Festes, models de gestió de les festes i greuges de distint àmbit. Una decisió legítima es va trobar amb una discrepància, també legítima, d’un soci de govern i la incapacitat de gestionar eixes diferències ha provocat la primera crisi més o menys severa d’aquesta legislatura.

La situació està prop de reconduir-se esta setmana amb una eixida per a la gestió de festes i una aposta per engranar el funcionament de l’Acord de Fadrell. I este últim element ha sigut el que des de Podem-EUPV hem situat com a central: no tant buscar culpables, sinó identificar els errors que van provocar la crisi. El sistema de partits ha canviat de forma irreversible en Espanya i és probable que els governs de coalició s’instal·len com la norma per a les pròximes dècades. I precisament eixa pluralitat partidista pot servir per a millorar les polítiques públiques, però exigeix del disseny de mecanismes de coordinació política des de la diferència i de la gestió col·lectiva d’eixes discrepàncies inèdits fins ara.

La teoria del pluralisme polític ideada per Robert Dahl considera la diversificació de nuclis de poder com un avantatge per al funcionament democràtic, en tant que exigeix mecanismes de diàleg entre eixos principis de justícia, valors, trajectòries i interessos diferents per posar-se d’acord. I precisament l’existència d’eixos mecanismes de diàleg necessaris entre diferents enriqueix les posicions de tots els acords. En Espanya durant els últims anys s’ha instal·lat un ecosistema de partits plural: aprofitar eixa pluralitat per a assolir síntesis més creatives i riques és un repte que encara tenim damunt la taula. Durant esta setmana l’Acord de Fadrell hem de fer un pas important en construir eixe engranatge de les diferències per sortir amb un govern més fort i capaç de conduir les transformacions que necessita la ciutat.

*Secretari General de Podem Castelló