L’any 1929, la Borsa de Nova York es va desplomar i va provocar una profunda depressió econòmica al conjunt del sistema capitalista: milions de persones desocupades i l’evaporació dels estalvis. La resposta a aquell desastre va ser el New Deal de Roosevelt que, per primera vegada, creava empreses públiques i permetia la intervenció estatal en l’economia. El New Deal (Nou Pacte) ha passat a la història com a l’exemple per a la correcció dels excessos del mercat.

Però, l’erosió de la terra i les tempestes d’arena provocades per una mala praxi agrícola havia fet malbé la terra; la crisi també era ecològica. Així, el New Deal va crear el Cos Civil de Conservació, el qual es va fer càrrec de restaurar el col·lapse mediambiental.

Ara, de la mà de la nova Comissió Europea hi ha també un New Green Deal front al canvi climàtic. Europa necessita transformar-se en una economia moderna, eficient i competitiva; de manera que l’any 2050 siguem el primer continent climàticament neutral, on el creixement estiga dissociat de l’ús de recursos i on les persones i els territoris no es queden arrere. El Parlament Europeu ha demanat que les inversions per a recuperar-nos de la covid-19 estiguen dins aquest Pacte Verd.

Hi ha inversions d’aquest Pacte Verd Europeu que Vila-real ha d’aprofitar. Cal impulsar l’economia circular, la producció i el consum local, la sobirania alimentària, l’agroecologia i donar suport als llauradors i llauradores. No és admissible que, amb el coronavirus, grans supermercats especulen amb productes bàsics com les hortalisses, apujant els preus.

És l’hora de la recuperació justa i sostenible!

*Portaveu de Compromís per

Vila-real