Poques hores després de les eleccions Pedro Sánchez i Pablo Iglesias arriben a l’acord de govern al qual fa molts mesos que haurien d’haver arribat. És inquietant que no haja sigut possible en tant de temps i ara, en menys de 48 hores, sí que ho hagen fet. Però no només ha costat temps, també ha costat donar ales a la ultradreta.

A Compromís, a pesar de tot, celebrem que, per fi, hi haja acord. Però els valencians i les valencianes tenim pendent encara la reforma del sistema de finançament que ens permeta tindre les infraestructures i els serveis que necessitem i mesures per a reduir el deute històric. Cal que l’Estat faça una proposta i, mentrestant, establisca mecanismes compensatoris. Però el preacord entre PSOE i Podem no hi fa cap referència.

Com ha dit qui és una vegada més la nostra veu al Congrés, Joan Baldoví: nosaltres estem en el mateix punt. Cal que hi haja el compromís de complir el que anomenem l’agenda valenciana. És necessari també que es comprometen, entre altres qüestions, a protegir la nostra citricultura, a finançar el 50% de la dependència i assegurar de una vegada la gratuïtat de l’AP7.

Com sempre, i com la ciutadania ja sap, tenim la mà estesa per arribar a un acord per a un govern de progrés, però volem que eixe progrés ho siga també per a les valencianes i les valencians. Volem el que ens pertoca i això és un finançament just. Amb eixos diners tindríem a Almassora, per exemple, unes instal·lacions dignes per a la guàrdia civil, un passeig marítim en condicions, un espai utilitzable en el solar de la vergonya que ara ocupa l’edifici del grup B i un llarg etcètera de millores. I açò haurà d’estar a les agendes de Sánchez i Iglesias si volen tindre tot el suport de Compromís.

El que està clar és que les eleccions ens han deixat una sensació agredolça. D’una banda, la crescuda de Vox i tot el que comporta i la falta de compromís en el preacord per tal de complir l’agenda valenciana que tant necessitem ens preocupen i molt. D’una altra, la confiança de les 175.081 persones que van votar per nosaltres, per la política útil, ens ha permés tindre veu a Madrid i en la formació d’un nou govern que ens tinga per fi en compte i solucione els problemes que fa tant de temps que patim. Gràcies per la vostra confiança. Seguirem treballant pel benestar de totes i tots.

*Portaveu del Grup Municipal Compromís per Almassora