En política, com en la vida, moltes de les coses més importants són aquelles que no es veuen, aquelles que no es celebren o que no li contem al veí. Com a responsable de les polítiques de benestar social a la Vall d’Uixó és una qüestió que pose de relleu sempre que tinc l’ocasió. El servei d’ajuda a domicili, les ajudes a la dependència, la renda valenciana d’inclusió, el treball de psicòlegs i treballadores i treballadors socials sovint no es veuen com caldria, passen desapercebuts tot i que són fonamentals des del punt de vista de les polítiques municipals i, el que és més important, arriben a ser clau per a les persones usuàries.

De la mateixa forma que amb les polítiques de benestar passa sovint amb les qüestions econòmiques, convertides per a molts en un ball constant de números que acaba per no dir res. Estos dies s’ha batut un nou rècord: el conjunt del deute espanyol s’ha situat en 1,163 bilions d’euros, amb b de Barcelona. De res han valgut les mesures d’austeritat que tant de patiment han causat a les persones. Sorprenentment, en eixa escalada de deute hi ha una excepció, la de bona part dels ajuntaments del país i també el de la Vall. Perquè des de l’any 2012 fins l’actualitat el deute municipal s’ha reduït en 5 milions d’euros, cosa que no està gens malament si tenim en compte que només en el que portem de legislatura hem hagut de fer front també a vora uns altres 5 milions d’euros en empastres del Partit Popular, el darrer d’ells, el d’Almalafa d’1,2 milions d’euros, sobre el que el Sr. Clavell no ha tingut a bé dedicar ni una mínima explicació.

Hem hagut de fer un esforç, moltes vegades poc visible, que sovint implica renunciar a projectes i prioritzar. Els darrers anys els ajuntaments, precisament les administracions més properes a les persones, han perdut més autonomia que cap altra institució pública. Han estat, i estan, més controlats des del punt de vista econòmic, en retallades de personal, possibilitat d’endeutar-se, PMP… Arriba, per tant, l’hora de reivindicar amb força que ens cal revertir eixe camí, que hem de recuperar autonomia i que hem de poder gastar més, especialment en polítiques socials.

*Primer tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó