Magdalena 2024

Aquests són els màxims representants de la gaiata 1 Brancal de la Ciutat

Ana Escudero, Ana Colón Sastriques i Sergio Tirado Roca són les madrines i president infantil del sector de Botànic Calduch juntament amb Arturo España Marzá

Màxims representants de Brancal de la Ciutat.

Màxims representants de Brancal de la Ciutat. / Erik Pradas

Ana Escudero, Ana Colón Sastriques i Sergio Tirado Roca són les madrines i president infantil del sector de Botànic Calduch juntament amb Arturo España Marzá

Ana Escudero, madrina de Brancal de la Ciutat.

Ana Escudero, madrina de Brancal de la Ciutat. / Erik Pradas

L’ADN brancaler d’Ana Escudero

La madrina de la gaiata 1 va ser fa 10 anys màxima representant dels xiquets i ara assumeix el càrrec de la comissió major

De somriure infinit y orgull de genealogia al cor, Ana Escudero Monge és la màxima representant de la gaiata 1 Brancal de la Ciutat per a la Magdalena 2024.La madrina del sector de la plaça Botànic Calduch porta, als seus 19 anys, desde que va nàixer en el món de la festa de Castelló, primer desde la gaiata 10 El Toll des del 2012, quan va ser dama d’honor infantil i madrina infantil, passant a la gaiata 1 en el 2015, quan va ser madrina infantil. Ha estat dama de la ciutat infantil en 2016 en la cort de Lola Marco, i, després, ja va passar a col·laboradora, dama d’honor, madrina d’honor i, aquest any, madrina.

«Em fa molta il·lusió tornar a representar al Brancal de la Ciutat i poder viure enguany tan especial d’una manera diferent de la quan era més menuda, ja que ara de major es viu tot amb moltíssima més intensitat. A més em fa especial il·lusió ostentar aquest càrrec 10 anys després d’haver estat madrina infantil», assenyala la madrina de Brancal de laCiutat.

Ana estudia Comunicació Audiovisual a la Universitat Jaume I (UJI) i, en el seu temps lliure, li agrada «apropar-me al Matadero per a visitar a la gent de la comissió que s’encarrega de la realització del nostre monument», diu.

Aquest cicle fester 2023/24, com a madrina, espera «gaudir al màxim de cada acte i crear al costat de la meva comissió i la resta de representants records inoblidables». En unes festes de la Magdalena en les que no vol deixar escapar ni un sol minut. «La veritat és que no podria triar cap acte en específic, ja que m’agraden tots, però si hagués de triar destacaria la Desfilada de Gaiates i la Romeria», assenyala.

Comissió major de Brancal de la Ciutat per a la Magdalena 2024.

Comissió major de Brancal de la Ciutat per a la Magdalena 2024. / Erik Pradas

«La Romeria, pel fet que Castelló commemora la baixada al pla dels nostres avantpassats i m’emociona seguir amb aquesta tradició; i la Desfilada de Gaiates és molt especial, ja que és el dia que els nostres monuments s’encenen per a il·luminar els carrers de la nostra ciutat al cap d’un any de treball al Magatzem», explica.

A banda, la madrina de Brancal de la Ciutat per a la Magdalena 2024 destaca «la vida al sector durant la setmana de la Magdalena, quan ens reunim tots en el Cau a celebrar les nostres festes junts». «Per a mi és tot honor poder tenir al meu costat a les meves dames i als meus acompanyants, ja que són persones amb les quals he compartit moments molt especials i fins i tot alguns m’han vist créixer», diu.

Per a ella, que ha passat per tots els estadis d'una comissió de sector, «poder representar a Castelló com a madrina de la meva gaiata és tot un honor, i a més poder fer-lo al costat de la resta de madrines, dames de la ciutat i de la nostra reina Lourdes Climent és tot un orgull i privilegi».

Ana Colón, madrina infantil de la gaiata 1.

Ana Colón, madrina infantil de la gaiata 1. / Erik Pradas

Ana Colón, atleta i balladora

Té 9 anys i tota una vida per davant; i enguany s’estrena al món de la festa com a madrina infantil de Brancal de la Ciutat

A la gaiata m’ho paso genial». Aquestes paraules resumeixen el sentir d’Ana Colón Sastriques, la màxima representant dels xiquets de la gaiata 1 Brancal de laCiutat per a la Magdalena 2024, que s’estrena enguany al sector i en el món de la festa amb el màxim càrrec infantil. Aixó sí, és una apassionada de les tradicions del seu poble i forma part de l’Escola de Dansa Castelló que dirigeix Conso Jovena des dels tres anyets, al costat de Mapi Segarra i Teresa Gas que li han anat transmetent «any rere any l’amor per les festes de Castelló i les tradicions».

Té 9 anys y estudia 4t de Primària al col·legi Palmerar de Benicàssim, i, en el seu temps lliure practica esport, atletisme en particular, juntament amb els seus companys del Club Playas de Castelló. A més, el ball tradicional li corre per les venes des de ben menuda. I poc a poc va agafant-li el to al madrinatge de la gaiata, on gaideix del braç de Sergio Tirado Roca, i amb el mirall d’Ana Escudero Monge on reflexar el somriure.

«Representar a tots els xiquets del sector» és el que més goig li fa a Ana, que espera «gaudir al màxim de tots els actes». «No vull perdre’m cap. Per a mi serà un any molt especial», assenyala.

Comissió infantil de Brancal de la Ciutat 2024.

Comissió infantil de Brancal de la Ciutat 2024. / Erik Pradas

El que més li agrada de les festes de la Magdalena, com a actes tradicionals, la Romeria, el Pregó, la Desfilada de Gaiates i l’Ofrena a la Mare de Déu del Lledó;i com a acte divertit, el Coso Multicolor», diu, assenyalant que vol «gaudir cada moment al màxim; no vull perdre’m res».

Està contenta de pertànyer a Brancal de la Ciutat, a la gaiata de la plaça Botànic Calduch, on «tothom està sempre per a ajudar en tot» i on s’ho passa «molt bé». I també és una fan de les presentacions al Palau de la Festa, que arriben al seu ecuador. «Totes les madrines i presidents infantils ho passem genial i és un dia de reunir-nos i xalar amb els espectacles, que cada setmana són una sorpresa». Aquest dissabte, a les 23.00 hores, li toca el torn a ella, al capdavant dels més menuts de la 1.

Sergio Tirado Roca, president infantil brancaler 2024.

Sergio Tirado Roca, president infantil brancaler 2024. / Erik Pradas

Sergio Tirado, el senyoret pirotècnic

Li encanta tirar petards amb els xiquets de la gaiata, on gaudeix cada setmana

Té 10 anys i porta amb solera la insignia de la gaiata 1 Brancal de la Ciutat, en la que a partir d’aquest dissabte serà el màxim representant dels més menuts per a la Magdalena del 2024. Oficialment, sí, perquè, de facto, Sergio Tirado Roca ho és des d’aquest estiu, quan va accedir al quadre d’honor del sector juntament amb la seua madrina infantil, Ana Colón Sastriques. 

Té 10 anys, i cursa 5é de Primària al col·legi Fadrell, i, encara que jugar amb els seus amics, sobretot a l’amagatall o amb la pilota copen els seus hobys del dia a dia. En el seu currículo fester, és membre de la comissió infantil de Brancal de la Ciutat des de 2014, encara que l’any següent, fins el 2023, va ser acompanyant infantil en la comissió de la gaiata 6 Farola-Ravalet, des d’on ha tornat a saltar a la 1, on gaudeix de «tirar petards amb els meus amics de la comissió» i de «jugar al cau».

Està molt il·lussionat amb el càrrec que el fica al capdavant de la comissió infantil, amb la que espera «passar ho molt bé amb tots els presidents i madrines tant infantils com majors i fer molt amics, de la gaiata i de fora».

No vol triar cap acte, perquè li agrada «tot, tot», encara que espera amb ànsia i no es perdrà «la Desfilada de Gaiates, perquè dels actes que més m’agraden i on es veu ja com serà el monument que hem fet entre tots al Matadero durant tot l’any». «Passa del dibuix a la llum», assenyala.

Setmana a setmana, ell, juntament amb els presidents de les altres gaiates són tremendos cada dissabte de nit al Palau, on les presentacions de sector esdevenen veritables «festes amb música i ball». «És del millor! M’ho passo molt bé jugant i ballant amb tots els companys i companyes», diu.

Arturo España Marzá, president de la gaiata 1 Brancal de la Ciutat.

Arturo España Marzá, president de la gaiata 1 Brancal de la Ciutat. / Erik Pradas

Arturo España: «Cal portar més actes als sectors»

Amb un amplíssim currículum fester que encapçala la seua pertinença a la gaiata 1 Brancal de la Ciutat des de 2009, de la que és president des de 2017, a més de ser vicepresident de la Gestora de Gaiates, Arturo España Marzá es un enamorat de les festes de Castelló, de les seus tradicions. I un artista amb el llapiç i la ploma, dissenyant el panell de l’Ofrena a la Mare de Déu de Lledó en nombroses ocasions, i escrivint premiades cançons amb el grup de ronda Tradició o sent autor del pasdoble Brancal de la Ciutat, en homenatge al sector del seu cor.

Des de la seua perspectiva, l’any fester es presenta amb «gran il·lusió i l’esperança de recuperar la total normalitat festiva en la població deixant enrere totalment el record del malson que ens va envair amb la pandèmia i que encara es troba en la retina de la gent, amb la ment situada en uns càrrecs i una comissió que mereixen el major dels esforços, sense oblidar la responsabilitat d’aportar el gra de sorra necessari per a contribuir en el bon funcionament de tot acte vinculat a les festes de Castelló». Per a la ciutadania, com ja fa anys, la 1 prepara un extens programa «al barri, sense carpa, al carrer, on el veïnat puga accedir a les actuacions musicals, activitats infantils, karaokes, el sopar de gala per a la comissió i actes diversos durant tota la setmana gran, al voltant del cau de la gaiata». I per a que arribe a tothom, li demana a l’Ajuntament que «porte la festa als barris, que estudie una planificació festiva estesa cap a tots els sectors gaiaters».

Aquest 2024, la comissió ha dibuixat un monument en la línia marcada fa temps, amb un disseny clàssic, que, puc avançar que el monument major prescindirà del pal central amb una major possibilitat de construcció oberta, obra de Ángel Escudero del Toro; en la infantil, el disseny és de la comissió».

Creu fermament que «la majoria de la gent no coneix l’activitat de la gaiata». «Parlar del sector no es resumeix només amb els monuments; sinó que són moltes i molt variades activitats que contribueixen a mantenir i reforçar la cultura i tradicions de tota la ciutat».

Suscríbete para seguir leyendo